The whisky way of life. Een levensstijl waarin genot, rust en kwaliteit de belangrijkste elementen zijn. Klinkt goed, toch? Deze elementen passen volgens Aberfeldy single malt Scotch whisky uitstekend bij de Nederlandse jazzmuzikant Benjamin Herman en sterrenchef Joris Bijdendijk. Reden genoeg om beiden te benoemen tot de nieuwe Tastemakers van het whiskymerk. Aberfeldy nam hen mee naar de Schotse Hooglanden om de oorsprong van hun whisky te ontdekken.
De twee bekende smaakmakers van Nederlandse bodem zijn door Aberfeldy uitgenodigd om het proces en de ruige Schotse omgeving zelf te komen ervaren. Dit internationale product komt uiteraard uit deze omgeving. Nu kun je je afvragen waarom deze twee mannen gekoppeld worden aan whisky. Nou, dat zullen wij jou eens haarfijn uitleggen.
De overeenkomsten met het merk hebben deze uitnodiging van de nieuwe Tastemakers tot stand gebracht. De heren hechten veel waarde aan kwaliteit in hun professionele leven. Zo laat Joris Bijdendijk dit als chef in zijn restaurants zien. Niet alleen door de kwaliteit van het eten dat geserveerd wordt, maar ook door de prettige sfeer die hij weet te creëren.
Bij Benjamin Herman vind je de kwaliteit niet alleen terug in zijn muziek, maar ook juist in zijn onvermoeibare drive om continu nieuwe muziek te blijven maken. “Het is verbazingwekkend hoe zo’n simpel recept – graan, gist en water – zoveel smaak en diepte kan hebben”, zegt Benjamin. “Net als bij muziek zijn ze eigenlijk met hetzelfde bezig. Het maken van iets simpels en moois, smaakvol en persoonlijk. Ik denk dat ik het daarom ook leuk vind om te proeven en er mee bezig te zijn.”
Twee succesvolle restaurants, drie Michellinsterren en een scala aan awards. Dat is wat sterrenchef Joris Bijdendijk op zijn naam heeft staan. Niet mis. “Wat ik heel tof vind, is dat je in mijn vak heel veel dingen ziet die te vergelijken zijn met het maken van whisky. Als je het hebt over brood bijvoorbeeld: in feite maak je met precies dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende producten”, vertelt hij.
De reis van The Tastemakers Joris en Benjamin naar de distilleerderij van Aberfeldy is vastgelegd. In drie video’s vertellen zij hoe zij zelf kwaliteit inbouwen en waarborgen in hun werk en leven. Ook ontdekken zij het eeuwenoude proces van hoe deze single malt whisky wordt gemaakt en zijn specifieke smaakpalet verkrijgt. Je kunt de video’s hier bekijken.
Sinds de opening van de distilleerderij in 1898 is dit proces ongewijzigd gebleven en met een handjevol werknemers draait de fabriek op volle toeren om de hele wereld te voorzien van toegankelijke Schotse whisky.
Aberfeldy wordt afhankelijk van het jaar op eikenhouten vaten of oude sherryvaten gerijpt. Hierdoor komt de herkenbare smaakt tot stand. Zo vind je toetsen van honing, kruiden en vanille terug in de whisky. Die kwaliteit van smaken komt simpelweg tot stand door tijd. “Je hebt het misschien niet door, maar tijd is misschien wel één van de belangrijkste ingrediënten van alles wat lekker is”, aldus Joris Bijdendijk. Denk daar maar eens over na.
Op donderdag 24 november smelten de kwaliteiten van Aberfeldy, Joris Bijdendijk en Benjamin Herman samen. Als eenieder doet waar hij of zij goed in is, komen de mooiste, lekkerste en beste dingen tot stand. Een exclusief Aberfeldy-diner klinkt als muziek in de oren en jij maakt kans om daar bij aanwezig te zijn!
Je kunt het vast al raden, maar de nieuwe Tastemakers zullen voor een onvergetelijke avond zorgen. Joris Bijdendijk zal de gerechten verzorgen, terwijl Benjamin Herman zich ontfermt over de muziek in een live optreden. Tot en met 13 november 2022 kan iedereen boven de achttien jaar zich hier aanmelden om kans te maken om bij dit exclusieve diner aanwezig te zijn. Uiteraard mag je dan een plus-één meenemen. Dit wil je meemaken. Toi toi toi!