1. Home
  2. Het verbreken van taboes over plassen kunnen een hoop gezeik voorkomen

Het verbreken van taboes over plassen kunnen een hoop gezeik voorkomen

15 sep 2022, 11:17 Entertainment
giorgio trovato fcpnoln1d6y unsplash
Het is vandaag niet zomaar een dag. Het is Nationale Plasdag! Het lijkt allemaal heel gewoon om je leuter uit je broek te hangen en effe uit je lul te brullen. Toch hebben veel mannen hier problemen mee. Nu kun je denken: wat is dit nou weer voor gezeik? Vandaar dat we het even zullen uitleggen.
Nationale Plasdag. Tegenwoordig lijkt het wel alsof ieder lichaamsdeel, voorwerp of etenswaar een eigen dag heeft. Toch is plasdag er niet voor niets. Heel veel mannen hebben volgens uroloog Jesse Paulus probleempjes met hun snikkel. Wat plassen betreft dan. Hierover praten? Nee man. Dit moet je juist wel doen. Je er lullig over voelen is helemaal niet nodig, want uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mannen hier mee te maken krijgt.

(P)lastig

Over wat voor problemen hebben we het nu eigenlijk? Vaak plassen, hevige aandrang, een zwakke of onderbroken urinestraal, niet leeg plassen, nadruppelen of helemaal niet kunnen plassen. Bij een kleine research kom je als thuisdokter vaak uit op de meest verschrikkelijke ziektes, zoals blaas- of prostaatkanker. Grote kans dat je je onnodig druk maakt. Er zijn veel meer eventuele oorzaken van de problemen die jij met je zaakje hebt. Ga daarom naar de huisarts om te laten onderzoeken wat de oorzaak is en laat de klachten vooral niet erger worden. Langlopende plasklachten kunnen namelijk schade aanrichten aan de blaas. Wat de boosdoener van de meeste klachten met je snikkel is, is een vergrote prostaat. Je prostaat groeit in dit geval door en blokkeert de urinebuis. Ook kunnen urologische ziekte, stenen, poliepen of tumoren de oorzaak zijn.

Verhelpen

Wat je tegen deze narigheid kunt doen? Nou, allereerst naar de dokter gaan. Schaam je er vooral niet voor, want de dokter zet je echt niet voor paal. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten wordt er een passende behandeling gezocht, vertelt Paulus. Bij de één zal dit in de vorm van medicatie zijn, bij de ander fysiotherapie of misschien moet er een kleine ingreep worden gedaan.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dus drink verspreid over de dag zo ongeveer twee liter water. Alcohol en cafeïne irriteren de urinewegen dus wees niet te gretig met deze middelen. Blijf lekker in beweging en vermijd pittige specerijen. Kortom, zorg een beetje goed voor jezelf. O ja, de laatste tip: wil jij lekker plassen, dan moet je ook meer groenten nassen!
Delen met
Ook interessant