Mannen, tijd voor een kort lesje geschiedenis. Jules Verne, ook wel de bedenker van sciencefiction genoemd, voorspelde de maanlanding 100 jaar voordat deze realiteit werd. Ook zat hij slechts enkele kilometers van de echte landing af met zijn fictieve verhalen, lijkt zo een Black Mirror aflevering. Maar deze Jules Verne heeft dus nog meer voorspeld. Lange afstandsreizen in luchtballonnen. Drie keer raden waar wetenschappers nieuws over hebben? De Solar Airship One is bijna af en lijkt rechtstreeks uit een boek van Jules Verne te zijn ontsnapt. Dit meesterwerk van Euro Airship zweeft de toekomst tegemoet, voortgestuwd door niets minder dan zonne- en waterstofkracht. Het concept is er dus, maar dit soort dingen pakken altijd anders uit in de praktijk. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen we dan.
Zelfvoorzienend
De door zonne-energie aangedreven luchtschip zou een eeuwigdurende bewegingsmachine kunnen worden. Mede mogelijk gemaakt door de zonnepanelen farm aan de bovenkant van het luchtschip. Euro Airship vertelde aan Flying.com dat het luchtschip normaal gesproken een bereik zou hebben van ongeveer 540 zeemijlen, maar die zonnepanelen op het dakkie zitten daar om de batterijen op te laden. In theorie zou het luchtschip dus, eeuwig kunnen vliegen. 's Nachts kunnen de waterstofbrandstofcellen vervolgens de elektrische motoren van het vliegtuig aandrijven. Pff technologie van tegenwoordig.
De Solar Airship One
De Solar Airship One bereidt zich voor om van haar eerste vlucht ook een van de meest ambitieuze te maken; een reis rond de evenaar van bijna tweeëntwintig duizend zeemijlen, die 20 tot 30 dagen zal gaan duren. Vliegend op een gemiddelde hoogte van 6 kilometer, zal dit buitenaardse luchtschip een oogappeltje zijn voor de
Boeing 737's, links en rechts. De 15 losse lucht compartimenten van het luchtschip zullen ook afzonderlijk worden beheerd door software, wat zorgt voor snellere manoeuvreerbaarheid in verschillende omstandigheden. De dubbel gelaagde buitenkant, die stabiliteit biedt tegen extreme druk regelt ook de interne temperatuur. De
Airship One is het een hele verschijning en wij hopen dat we er binnenkort gewoon langs kunnen vliegen. Trekken we toch wel stiekem onze iPhone om wat kiekjes van deze vliegende Amerikaan vast te leggen.