Het Spaanse OM klaagt Shakira aan voor belastingfraude

nov 20 2023, 18:58 Entertainment
shakira
De knappe Colombiaanse zangeres van de hit Hips Don't Lie heeft het redelijk bond gemaakt. Ze loog dan misschien niet door middel van haar heupen, op andere gebieden had ze er wel nogal een handje van. Tot half december heeft zij zo'n twaalf geplande hoorzittingen omtrent belastingfraude op de agenda staan. De rechtszaak tegen Shakira is vandaag van start gegaan in Spanje. Ze wordt beschuldigd van belastingontduiking in de periode van 2012 tot 2014.
De fraudezaak draait om het achterhouden van 14,5 miljoen euro door Shakira tussen 2012 en 2014, waarvoor vandaag de eerste zitting plaatsvond in de rechtbank van Barcelona.

Shakira

Volgens aanklagers heeft de 46-jarige beauty Shakira in die periode ongeveer 14,5 miljoen euro niet aangegeven bij de Spaanse belastingdienst. Het OM eist een gevangenisstraf van acht jaar en een boete van 23,7 miljoen euro. De belastingdienst kwam eerder ook al een keertje aankloppen bij Shakira, zij geloofde toen niet in de beschuldigingen en doet dit nog steeds niet. Ze heeft eerder het aanbod voor een schikking gekregen van het OM, maar deze heeft zij afgewezen omdat ze vond dat ze niks fout heeft gedaan. Nu is het zo menens, dat ze zelfs bij de zitting aanwezig moet zijn.

Bahama's

De beschuldigingen van de Spaanse justitie wijzen op het liegen over verblijfplaatsen en manipuleren van bedrijfsstructuren om grootschalige inkomstenbelasting te ontduiken. Dat trucje hebben we vaker gehoord. De Spaanse Belastingdienst zegt dat Shakira belasting moet betalen als ze minimaal 183 dagen in het land heeft doorgebracht. Dit is ook de hele reden dat Shakira geen belasting wil betalen, zij beweert dat ze dit aantal dagen echt niet heeft doorgebracht binnen het land.
Haar oordeel is dat ze door haar werk als een nomade leefde op de Bahama's, van 2012 tot 2014. Ze zou pas na 2015 officieel naar Spanje zijn verhuisd. De Spaanse justitie gelooft hier dus helemaal niets van en zij stellen zelfs vast dat ze in die periode niet op de Bahama's verbleef, maar in Barcelona.
Alsof dit niet genoeg is, heeft de Spaanse justitie Shakira afgelopen zomer ook nog eens aangeklaagd voor belastingfraude in 2018. Het ging deze keer over slechts zeven miljoen euro. Shakira zou toen meerdere brievenbusfirma's, waaronder eentje in hartje Amsterdam, hebben gebruikt om te profiteren van voordelige belastingregels.

Schikking

Shakira heeft vandaag een overeenkomst bereikt met de Spaanse belastingdienst over de fraudezaak, waarbij de rechter aangeeft dat de zangeres haar boetes verkiest boven de gevangenisstraf. Snappen wij wel. Ze komt er niet helemaal met een sisser vanaf, als onderdeel van de schikking betaalt Shakira minstens 14,5 miljoen euro, het bedrag dat zij oorspronkelijk zou hebben ontdoken. Daarnaast stemt ze in met boetes van meer dan 7,7 miljoen euro, onder andere om een gevangenisstraf van drie jaar te vermijden.
Shakira had jarenlang een relatie met FC Barcelona legende, Gerard Pique en woonde tijdens haar elf jarige relatie in het zonnige Barcelona, tot het moment dat de twee elkaar niet meer zagen zitten. Sinds het huwelijksbootje door schipper Pique is gezonken, is Shakira nog steeds single. Wie o wie waagt er een kansje bij de Colombiaanse grootheid, ze kan de komende tijd wel een luisterend oor gebruiken.
Delen met
Ook interessant