Seksvragen: hoe komt het dat mijn erectie regelmatig afneemt?

mrt 30 , 15:58 Entertainment
depositphotos 51954269 s
Seks! Iedereen heeft het en niemand ervaart er ooit problemen mee. Althans, dat is als je de grootspraak van heel veel mannen mag geloven. Ik ben drs. Nynke Nijman, seksuoloog en relatietherapeut en zal al jullie vragen over seksualiteit en relaties beantwoorden. Nog veel meer leren over seks en relaties? Lees dan eens mijn boeken De Relatie APK en Schaamteloze seks. Óf luister naar mijn podcast Seks, Relaties & Liefdes!
De vraag die we in dit artikel behandelen is: ‘hoe komt het dat mijn erectie tijdens de eerste keer seks met een nieuwe vrouw regelmatig af neemt?’ Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel erg simpel: dit komt omdat een eerste keer met iemand eigenlijk altijd weer een vorm van spanning met zich meebrengt. Het maakt niet uit hoeveel bedpartners je hebt gehad, hoeveel vertrouwen je hebt in je eigen seksuele vaardigheden of hoe aantrekkelijk je de ander vindt, een eerste keer met iemand brengt altijd een vorm van spanning of onzekerheid met zich mee. En dat is logisch! Vrouwen hebben dit net zo goed. Het enige nadeel voor mannen is alleen dat het direct zo zichtbaar en voelbaar is…
Het maakt al veel verschil uit om te weten dat dit nu eenmaal kan gebeuren. Op deze manier neem je het wel waar en kan je er even van balen, maar je weet ook dat het niet groter hoeft te worden dan dat. Het probleem is vaak dat we er een groter probleem van maken, waardoor het ook een groter probleem wordt. Terwijl dit absoluut niet hoeft.

Mentaal

De afname van een erectie, of dat hij lastig tot stand komt, komt doordat er spanning wordt ervaren. Vaak zowel fysiek als mentaal. En zowel fysieke als mentale spanning hebben een impact op het krijgen of het in stand houden van een erectie. Ten eerste is het namelijk nodig om ontspannen te zijn om een erectie te krijgen, vervolgens is er gelijktijdig opwinding nodig. Als je een vorm van spanning ervaart ben je dus niet volledig ontspannen, en spanning gaat eigenlijk altijd ten koste van opwinding. Opwinding daarentegen gaat vaak gepaard met ontspanning.
Dan is er een nog een stofje dat wordt aangemaakt dat ervoor zorgt dat een erectie afneemt, PDE5. Erectiemiddelen remmen de aanmaak van dit stofje, waardoor de erectie in stand blijft. Maar angstgedachten, pijnprikkels en een orgasme stimuleren de aanmaak van die stofje. Dus als jij het spannend vindt, je je afvraagt of alles wel goed zal gaan, en je je bewust bent van je eigen erectie, wordt de aanmaak van PDE5 juist gestimuleerd. En dus stimuleer je je eigen erectie afname!

Tips

Voorwaarden voor een goede erectie zijn voldoende opwinding en ontspanning. Zorg er dus voor dat je hier voldoende van hebt, en je zal telkens minder vaak last hebben van een erectie die net niet doet wat jij wil. En aan de andere kant, soms is een ontmoeting ook gewoon spannend en dan kan je beter eerst wat langer tijd besteden aan het samen ontspannen om vervolgens je onder te dompelen in heel veel opwinding!
Mocht het soms toch gebeuren, weet dan dat dit volkomen normaal is en maak het niet groter dan dat het is. Benoem gewoon dat je het spannend vindt of dat je hoofd er niet helemaal bij is. Seks heb je met z’n tweeën (of meer..), dus betrek de ander erbij en laat haar je helpen.
Volg Nynke op Instagram via @nynkenijman en luister haar podcast Seks, Relaties & Liefdes. Haar boeken zijn te koop via haar website .
nyn 7 1 kopie

Seksvragen

Meer antwoorden op prangende seksvragen? Lees hier alle afleveringen van deze rubriek nog een keer terug.
Delen met
Ook interessant