Onze Nederlandse fietscultuur is, op z'n zachts gezegd, een dingetje. Als buitenlanders Rutte het Binnenhof op zien fietsen, vinden ze 't altijd zo lekker nuchter. Nu komt er een nieuwe opvallende verschijning bij: de politie op de fiets. Deze politiebikers krijgen er ook een zwaailicht bij.
Het
experiment wordt de komende maanden gehouden in enkele regio's van het land.
Geen voorrang
Een blauwe zwaailamp wordt altijd geassocieerd
met de nodige haast en daar horen natuurlijk ook wat regels bij. Zo mag een hulpverleningsvoertuig met de zwaailichten dingen
die je normaal gesproken niet mag. Met een fiets zit dat nét
beetje">een beetje anders. De politiebikers hebben namelijk geen voorrang op andere weggebruikers. Daarnaast hebben ze afgesproken om terughoudend te zijn met het gebruik van de zwaailichten. Is wel zo makkelijk om de verwarring te voorkomen.
Zichtbaarheid
Maar als je 'm dus niet mag gebruiken voor de standaard reden, waarom dan blauw licht? Voor Nick Schuermans, politiebiker in basisteam Leijdal, is het vrij vanzelfsprekend. Hij zegt dat een toevoeging van een zwaailicht kan zorgen voor meer herkenbaarheid, zichtbaarheid en daardoor dus inzetbaarheid. "Als fietser ben je toch kwetsbaar in het verkeer. De speciale verlichting vergroot ook de herkenbaarheid, want blauw licht wordt direct geassocieerd met hulpverleningsdiensten," zegt hij in het officiële
bericht van
de politie. Eigenlijk een beetje zoals zo'n oranje vlaggetje dus, die je vroeger aan je fietsje met zijwieltjes had.
Experiment
Mocht je een politiebiker in het wild willen sporten, dan is het een beetje tricky. Op dit moment zijn er zes basisteams, die elk vier fietsen met de blauwe verlichting krijgen. Je kunt ze vinden in Zeeland-West-Brabant, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Oost-Brabant.