Waarom staat MDMA eigenlijk niet op de softdrugslijst?

jun 06 , 10:29 Entertainment
depositphotos 194195718 s
Om op dit moment te zeggen dat het festivalseizoen eraan komt is een beetje mosterd na de maaltijd, want nou hé, wat gaan we al lekker! Met festivals achter de rug zoals DGTL, Amsterdams Verbond en Amsterdam Open Air pakt niemand ons deze zomer meer af. Wat je nog wél wordt afgepakt, is de MDMA die je op zak hebt, maar waarom eigenlijk?
Want MDMA staat nog steeds op de harddrugslijst, terwijl het helemaal niet zo heel schadelijk blijkt te zijn. Toch zijn er genoeg redenen om de drug op de harddrugslijst te laten staan, of je het er nou mee eens bent of niet.

MDMA

Even een likkie M, een kwartje of een aardbei gedipt in het spul. Er zijn genoeg manieren om de stof binnen te krijgen. Als je het gebruikt krijg je een euforisch gevoel, meer energie en is je beste vriend nét iets aardiger dan normaal. Eigenlijk alleen maar voordelen, toch? Toch zitten er ook gevaren aan het gebruik van MDMA. Als je te veel gebruikt kan je lichaam oververhit raken, of je kunt een watervergiftiging oplopen door de grote dorst die je spontaan lijkt te hebben. Daarom is het belangrijk dat je je gebruik goed doseert en oplet met je watergebruik.

Gebruik

Het gebruik van MDMA gebeurt vaak op feestjes of festivals. Het is een groep van ongeveer een half miljoen mensen per jaar die de drugs wel eens gebruikt, best een flinke groep dus. Wat is er dan schadelijker, een pilletje of 18 bier in je nek drukken om vervolgens een diagonaaltje te halen bij de FEBO? Dat is maar net hoe je het bekijkt. Als je elke week een pil neemt, is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor je gezondheid, vooral mentaal. Omdat je geluk hormonen optimaal gebruikt worden tijdens je trip, is er geen ruimte om deze aan te vullen. Maar als je jezelf elke week een stuk in de kraag zuipt is het ook heel slecht voor je gezondheid.

Criminaliteit

De voornaamste reden om MDMA op de harddrugslijst te houden is dan toch de criminaliteit die erbij komt kijken. De voorzitter van de Staatscommissie, die het besluit heeft genomen het spul illegaal te houden, heeft hier een goede reden voor. Zij stelt dat ruim 90% van de in Nederland geproduceerde MDMA over de grens verdwijnt, wat simpelweg drugshandel is. Als je de drugs naar lijst twee zou verplaatsen is er minder ruimte voor handhaving hierop. Klinkt vrij logisch! Dus heren, voortaan, koop maar gewoon een pilsje op een festival, of neem dat likje stiekem!
Delen met
Ook interessant