Afgelopen zaterdag vond de finale van het Leids Cabaret Festival plaats. Van oudsher een van de meest (zo niet dé meest) gerenommeerde cabaretfestivals die ons land rijk is. Befaamde comedians als Najib Amhali, Lebbis en Jansen en Micha Wertheim schreven het festival al eens op hun naam. Dit jaar vond de 40e editie van het Leids Cabaret Festivalplaats, met Farbod Moghaddam als winnaar van de juryprijs en Kasper van der Laan van de publieksprijs.
Het moge duidelijk zijn dat voor de winnaars van het festival een mooie carrière in de comedywereld is weggelegd. De finale bestond uit Farbod Moghaddam uit Den Haag, Jeroens Clan uit het Noord-Brabantse Best en Kasper van der Laan uit Amsterdam. Wij waren erbij in de Leidse Schouwburg en we hebben de ballen uit ons broek gelachen om dit markante trio aan cabaretacts. Voorafgaand aan de finale sleurden wij ze voor de camera en stelden ze wat vragen.
Farbod richt zich met zijn voorstelling Gelukstreffers op maatschappelijk thema’s discriminatie en integratie, dat hij vertelt aan de hand van zijn persoonlijke verhaal hoe hij als 5-jarige jongetje uit Iran naar Nederland komt. Een sterk maatschappelijk verhaal met slimme grapjes tussendoor, waarbij hij de nodige indruk maakt met zijn flexibele wenkbrauwen. De poëtische geladen afsluiting aan wie hij de voorstelling opdraagt is ijzersterk, met de overwinning tot gevolg.
Jeroens Clan bestaat uit een drietal Brabantse studentikoze jongens. Ze openen hilarisch met een ode aan Ramses Shaffy waarbij ze Ramses naam scanderen alsof ze in het voetbalstadion zitten. Lekkere binnenkomer. Hun voorstelling is een conversatie tussen de simpele Brabantse harde werker en de intellectuele universitair geschoolde student, die ze afwisselen met een paar briljante liedjes.
Het slotakkoord was voor Kasper van der Laan, die al de nodige ervaring heeft in de comedywereld. Zo staat hij regelmatig op het podium van Toomler, is hij lid van de Comedytrain en schrijft hij grapjes voor Dit Was Het Nieuws. Hij neemt je via dagelijkse situaties mee in zijn brein, waarbij hij onlangs een cursus assertiviteit heeft gedaan. Zijn voorstelling zit vol met absurde verhalen. Het verhaal over het ontstaan van het tellen of het kopen van melk is tranen-over-de-wangen-mooi.
Juryrapport Dat levert Kesper ven der leen
de publieksprijs op. Voor de juryprijs kwam hij net iets tekort: “Als je Kasper op het podium ziet, dan weet je dat het klopt. Hij staat op zijn gemak en de jury kan zien dat hij vlieguren heeft gemaakt. Hij is onnavolgbaar en origineel, maar zijn personage maakt weinig ontwikkeling door.” Daarmee was het te weinig voor de eindzege, want die ging naar ex-FHM stagiair Farbod Moghaddam: “Farbod is intelligent en verrassend. Hij maakt harde grappen. Hij is nietsontziend, zonder partij te kiezen. Turken, Marokkanen, witte Nederlanders en zijn eigen volk, Iraniërs, krijgen er van langs. En toch, hoe hard hij ook is, uit alles spreekt liefde.”
Supertip
De komende maanden zal dit nu al illustere trio cabaretiers gezamenlijk langs de theaters door het land toeren. In totaal spelen de finalisten van het Leids Cabaret Festival zo'n 50 voorstellingen door heel Nederland. Hier kun je de hele speellijst zien. Koop een paar kaartjes en neem je toekomstige eerste date, huidige vriendin of gewoon een vriend mee. Wij verzekeren je een topavond waarbij je weggaat met spierpijn in je wangen, betraande ogen en pijn in je buik van het lachen.
Foto: Martin Oudshoorn Video's: Michel Bosch