Kopstukken met Martijn Krabbendam: “Feyenoord is de grootste amateurclub van Nederland”

mei 16 2022, 17:00 Entertainment
e21 edit gr00 08 33 24still010
In het tweede seizoen van Kopstukken ontvangt Justus Dingemanse iconische journalisten uit de Nederlandse voetballerij. In een barretje in Utrecht voelt hij de mannen aan de tand en gaat hij op zoek naar spannende anekdotes. Deze keer was niemand minder dan ‘International Football Writer’ en Feyenoord clubwatcher Martijn Krabbendam te gast.

Martijn Krabbendam te gast bij Kopstukken

Martijn kan je kennen van zijn jarenlange journalistieke topstukken in onder andere Trouw en misschien nog wel bekender: VI. Niemand minder dan Johan Derksen herkende het Talent van Martijn en belde hem op. Martijn vertelde hierover: “Nee zeggen tegen Johan was geen optie, en ik wilde over voetbal schrijven, waar kon dat beter dan bij VI?”. Het was een goede match. Toen Johan vroeg wat de toen nog jonge journalist wilde verdienen wist Krabbendam geen antwoord te geven: “Bij Trouw krijg ik een stagevergoeding”, stamelde hij. “'Dan ben je helemaal aangenomen!', riep Johan."

Niet te veel met dingen zitten

Krabbendam schrijft eigenlijk altijd op wat hij denkt, geen wonder dat hij clubwatcher is van Feyenoord. De Rotterdamse nuchterheid past namelijk perfect bij Krabbendam. Toch bracht het hem ook wel eens in de problemen. Toen van Persie">Robin van Persie nog bij Arsenal speelde had Martijn een interview met hem. “Ik was bij Robin van Persie geweest, bij Arsenal. Robin praatte altijd goed over voetbal, maar hij had toen ook dat ongeluk veroorzaakt op de M5”, aldus Krabbendam. Martijn schreef over het ongeluk en dat viel niet perse in goede aard bij de Engelse topclub. Krabbendam mocht nooit meer bij Arsenal komen. “Als je dat voor het eerst meemaakt word je natuurlijk wel zenuwachtig. Maar Johan zei: ‘Dan gaan we toch niet meer naar Arsenal? Dat was een goed verhaal!'”

Feyenoord

Martijn Krabbendam is natuurlijk al sinds dag en dauw clubwatcher van Feyenoord, als clubwatcher sta je niet alleen dicht bij de spelers, maar je maakt ook kennis met het publiek en de club. "Feyenoord is de grootste amateurclub van Nederland, in de beste zin van het woord. Dat zit ‘m in bereikbaarheid, dat ik gewoon de RvC (Raad van Commissarissen Red.) op kan bellen als ik dat wil”, aldus Martijn. De kunst van Martijn is dat hij vaak dingen al ziet voordat ze gebeuren, zoals het ontslag van oud trainer Gert-Jan Verbeek. Zijn artikel over de situatie bleek precies te kloppen. Hij zei hierover: “Jammer voor zo’n jongen, maar ik heb toen wel heel goed mijn werk gedaan."

Geboycot

De directheid van Krabbendam wordt niet altijd gewaardeerd. In de periode dat Van Bronckhorst de leiding had was Martijn zelfs even geboycot. Zelf maakte hem dat niet zoveel uit: “De spelers zeiden mij dat het allemaal anders zat. Maar ik was te kritisch op toenmalig directeur Martin van Geel. Die heeft mensen zo gek gekregen om daarin mee te gaan.”
Delen met
Ook interessant