De kookboeken van Ottolenghi die jezelf laten verrassen in de keuken

feb 25 , 16:57 Entertainment
depositphotos 538857922 xl

Ottolenghi

Yotam Ottolenghi heeft ervoor weten te zorgen dat zijn achternaam geassocieerd wordt met de wereldtop van koks. Deze chef volgde een franse koksopleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu. Ondertussen bezit hij een aantal restaurants waaronder NOPI . Hij heeft als kok veel ervaring en dat is terug te zien in zijn kookboeken. Ottolenghi staat bekend om zijn vegetarische kookkunsten, maar een lekker stukje vlees of vis ontbreekt ook niet in zijn kookboeken! De gepassioneerde chef wil laten zien door middel van zijn recepten dat het heel lekker en spannend kan zijn om groentes de hoofdrol te laten spelen in een recept.

Kookboeken

De Israëlisch-Britse kok heeft door de jaren heen heel wat kookboeken geschreven. Hij heeft er nu acht op zijn naam staan en de volgende komt dit jaar alweer uit! Het is leuk om een van de kookboeken zelf in huis te halen, maar het is ook echt een perfect cadeau. Wij hebben de boeken op een rij gezet waarvan het echt zonde zou zijn als jij ze kopen!

Plenty

We beginnen met een boek waarin een verzameling van Ottolenghi zijn vegetarische recepten op zijn geslagen: Plenty . De beste man staat erom bekend dat hij zelfs een bloemkool spannend kan weten te bereiden. Dit boek is dus zeker niet alleen voor vegetariërs! Dit boek is overigens ook verkozen door de luisteraars van Etenstijd! tot een van de tien beste kookboeken aller tijden. Dat zegt al genoeg toch?!
Recepten die je voorbij zal zien komen in het vegetarische kookboek lopen nogal uit een. Van gekarameliseerde witlof met gruyère tot auberginekroketten en van gemarineerde buffelmozzarella met tomaten tot asperges met mimosa.
Hier legt Ottolenghi zelf even aan je uit hoe je een heerlijk recept uit zijn kookboek maakt:

Simple

Dit mediterraanse kookboek wil iedereen toch thuis hebben?! Veel mensen denken hier in ieder geval al zo over, want dit is Ottolenghi zijn best verkochte boek aller tijden. Het kookboek is zelfs zo'n succes dat het in 2018 is uitgeroepen door The Sunday Times en The New York Times als winnaar van The National Book Awards. Die kan de kok in zijn zak steken!
Het boek bestaat uit 130 briljante en simpele gerechten. In dit kookboek heeft Ottolenghi ervoor gezorgd dat al het geliefde in zijn recepten op een eenvoudige manier wordt gepresenteerd, waardoor iedereen het gemakkelijk in hun eigen keuken kan nabootsen.
De titel Simple staat dan ook voor een duidelijke boodschap:
S= short in time
I = ingredients: 10 of less
M= make ahead
P= pantry
L= lazy
E= easier than you think
Om een beter beeld te krijgen van recepten die in dit kookboek staan, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:
  • Kip Marbella
  • Portobello's met brioche en gepocheerd ei
  • Spruitjes met bruine boter en zwarte knoflook

Jeruzalem

Dit boek is adembenemend mooi. Als je niet van koken houdt, dan kan je het als tafelboek neerleggen. Het is een van de duurdere boeken van Ottolenghi, maar dan krijg je ook wat! Dit boek is in samenwerking met zijn compagnon Sami Tamimi.
In dit boek laten de twee bijzondere koks je de culinaire tradities van Jeruzalem zien. Alles in dit kookboek staat voor de twee symbool voor hun jeugdervaringen. Dit wordt gekenmerkt door bijvoorbeeld recepten van hun moeders. Het gaat van verse pita's met lamsgehakt tot stroperig zoet gebak. Een ode aan hun jeugd en dat is ook echt te zien aan de stijl van het boek, de ingrediënten en de recepten. Volgens betrouwbare bronnen is dit recept met kip onweerstaanbaar:

Flavor

Dit kookboek is een samenwerking tussen Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage. Zij zijn de perfecte combinatie voor een geweldig kookboek, omdat de twee allebei een unieke kookstijl hebben. Waar Belfrage zich focust op de keukens uit Spanje, Italië en Brazilië, focust Ottolenghi zich vaak op de keuken van de Midden-Oosten. Als je deze koks samen laat koken, dan kun je dus een groot smaakspektakel verwachten! Dit boek staat vol met meer dan 100 recepten en als kers op de taart leren de koks je iets bij over smaken. Vandaar de naam! Ze leggen je uit waarom verschillende smaken goed bij elkaar passen en hoe die smaak bepaald wordt.
Belfrage geeft een tip van de sluier op Instagram van het geweldige kookboek. Wij krijgen meteen zin om de keuken in te duiken!

Comfort

Heb jij alle boeken van Ottolenghi al? Dan kan je in september een nieuwe kookboek aan je collectie toevoegen. Namelijk: Comfort . Wij kunnen niet wachten! Het boek zal gekenmerkt worden door, zoals de naam het al zegt, comfort food. Alle recepten zijn geïnspireerd door zijn jeugd en reizen die hij heeft gemaakt. Volgens hem gaan we comfort food zien in het kookboek alleen dan natuurlijk met een echte Ottolenghi twist.
Delen met
Ook interessant