Als wij een scheurtje in ons tientje hebben maken wij ons meestal niet al te veel zorgen. Beschadigde biljetten moeten immers nog altijd worden aangenomen door de winkel. Doet de winkel dit niet, kun je ze altijd nog bij de Nederlandsche Bank omwisselen voor complete euro’s. Maar als je de biljetten in de oven legt, is het altijd handig om aan je vrouw te laten weten dat je dit hebt gedaan. Voordat je het weet, zet ze de oven aan om even een paar koekjes te bakken, verbrand geld! Als het dan om zo veel geld gaat dat je naar bij de Raad van State eindigt voor een uitspraak, dan gaat er toch iets mis. Het overkwam een Nederlandse man. Zijn duizenden euro’s zijn naar zijn zeggen verbrand in de oven waar zijn vrouw koekjes in wilde bakken, frappant!
Verbrand
Om zijn zuurverdiende knaken goed te bewaren, had de man ze voor de zekerheid maar in de oven gelegd. Wij zouden dan toch eerder denken aan een schoenendoos of oude sok, kluis, onder ons matras of gewoon op de bank. Maar goed, ieder z’n ding zullen we maar zeggen. Maar als je vervolgens duizenden zwartgeblakerde euro’s komt omwisselen, gaat de bank toch even vragen stellen.
Twijfels
Toch lijkt de Nederlandsche Bank dit verhaal niet helemaal voor waar aan te nemen. Ondanks dat het hun verplichting is om beschadigde biljetten om te wisselen voor onbeschadigde exemplaren, mogen ze natuurlijk ook vragen stellen. Uit onderzoek is namelijk gebleken als jij een stapel cash een kwartier in de oven laat zitten, dat de stapel dan na een kwartier compleet verkoold zou moeten zijn. De biljetten van de man die in hoger beroep gaat zijn maar aan één kant zwartgeblakerd. Gek verhaal dus. Toch hebben de man en zijn advocaat vertrouwen in het proces, want wie zou er nou met opzet zijn eigen geld beschadigen? Over zes weken is de spanning over, dan doet de Raad van State uitspraak.