Hoe de Noorse klimheld Magnus Midtbø uitgroeide tot Ninja Warrior en YouTube-fenomeen

25 okt 2020, 12:00 Entertainment
insta2 2
Hij was één van de beste klimmers ter wereld en trainde druk voor een Olympische carrière. Toch stopte Magnus Midtbø in 2017 met sportklimmen: "Ik was best burned out en realiseerde me dat ik het niet graag meer wilde doen." In plaats daarvan richtte hij zich op twee andere projecten: een klimhal in Oslo en zijn YouTubekanaal. FHM sprak hem over zijn carrièreswitch, moeilijkste klims en hoe hij de lol weer heeft gevonden in klimmen.
Tot onze grote verbazing is Magnus druk bezig met monteren als we hem bellen op een doordeweekse middag. "Dit is een aangename onderbreking," zegt hij gelijk bij het opnemen. "Ik zou zeggen dat ik zo'n 80% van mijn video's zelf bewerk. Monteren duurt langer dan sommige mensen denken. Ik denk dat ik al met al meer tijd stop in het editten dan in klimmen."

Paspoort Magnus Midtbø

Geboorteplaats: Bergen, Noorwegen Woonplaats: Oslo, Noorwegen
Leeftijd: 32 Moeilijkste klim:
Ali Hulk sit+extension (9B) en Così fan tutte (8C+, on sight), beide in Rodellar, Spanje.*
Abonnees: 760.000+ Favoriete klimland: Noorwegen

9B-watte?

* Op het moment dat Magnus deze klims maakte, waren er slechts zes klimmers in de wereld die op 9B-niveau een klim hadden gemaakt. De 8C+ on sight club was nóg kleiner: dat waren er toch maar vijf, waarvan Magnus er dus één was. Intussen ligt de absolute top bij de mannen op 9C en qua on sight, dus met slechts één kans, klimmen op 9A. Zelfs nu dus, 7 jaar na z'n moeilijke klauterpartijen, staat Magnus dus nog bij de absolute top.

Een dag in het leven van Magnus

Als je zijn YouTubekanaal en Instagrampagina doorscrollt lijkt de klimmer toch vooramelijk als een Spider-Man aan de muren te hangen. Op sommige foto's lijkt de dood slechts één verkeerde greep van 'm af. Toch is het niet zo rock 'n' roll als het lijkt. "Op een gemiddelde dag wordt ik rond negen uur wakker en monteer ik tot een uur of zes à zeven 's avonds. Dan ga ik naar de klimhal, eet ik nog en beetje en ga ik slapen." Wanneer die video's dan opgenomen worden? "Dat doe ik meestal 's nachts als de hal op slot zit. Dan neem ik mijn camera mee en schiet ik tot zo'n 1 of 2 uur 's nachts."

"Je hebt geen trainingsschema nodig als je naar een klimhal gaat."

Zijn training? Dat hangt eigenlijk vooral van de dag af. "Toen ik nog meedeed aan wedstrijden had ik best een strak schema, maar nu heb ik vooral plezier," zegt Magnus zelf erover. Joh, dat kunnen we ons wel voorstellen. Oslo Klatresenter, waar Magus mede-eigenaar van is, is misschien wel dé speeltuin voor een klimmer. "Je hebt geen trainingsschema nodig als je naar een klimhal gaat. Als je naar een normale sportschool gaat heb je dat wel nodig, want heel veel is ook saai. Maar als je een klimhal in stapt, is het vooral om jezelf te pushen om routes te doen die net een beetje moeilijk zijn voor je."

Moeilijkste klim

Sommige mensen noemen Magnus één van de sterkste mannen per gram, omdat hij zich in alle hoeken en gaten weet te wringen alsof het niets is. Pas als je zelf aan je vingertoppen probeert te hangen, merk je pas dat je onwijs veel kracht nodig hebt. Dat maakt sommige collabs op zijn YouTubekanaal dan ook zo vermakelijk. Die kracht heeft 'ie ook zeker wel nodig.

"Je maakt voor jezelf steeds kleine doelen voor onderweg. Zo kom je elke dag een klein beetje verder."

Magnus is bijvoorbeeld één van de weinige klimmers ter wereld die de Ali Hulk sit+extension klim heeft voltooid in Rodellar, Spanje. "Het is een 9B klim. Het koste me 30 dagen om het uit te werken, voor ik de klim kon voltooien." De klim is vooral moeilijk omdat je een groot gedeelte op de kop hangt. Het vraagt dus echt bizar veel uithoudingsvermogen en corestrength. Als een echte motivational speaker praat hij verder: "Je maakt voor jezelf steeds kleine doelen voor onderweg. Zo kom je elke dag een klein beetje verder. Dat helpt echt. Een move extra af hebben gemaakt, is een grote breakthrough op een klim zoals deze, want je weet dat je dichterbij bent." Heeft Magnus het nog steeds over die klim, of geeft hij onbedoeld ook even wat tips voor het leven? Ohja, en als je éindelijk de route hebt uitgevogeld, doe je 'm natuurlijk niet opnieuw. "Zodra je klaar bent met je route ga je niet terug en ’t nog eens opnieuw proberen. Dan is het voorbij. Het is een raar gevoel om daar dertig dagen mee bezig te zijn en te weten dat je er niet naar terug gaat keren. Het is een beetje als een hoofdstuk van je leven dat voorbij is."
Stiekem is Magnus misschien nog wel trotser op zijn beklimming van Così fan tutte. Het is een 8C+ klim en daarmee makkelijker dan de voorgaande, zij het niet dat je deze klim ook 'on sight' kunt doen. Dat betekent dat je de klim slechts één keer kunt doen en niet meerdere keren kunt oefenen zoals hierboven. Het is dan ook niet zo gek dat dit clubje klimmers nog exclusiever is dan de voorgaande.

En toen kwam YouTube

Hij was dus in bepaalde opzichten letterlijk on top of the world , maar toch besloot hij om te stoppen met sportklimmen. Eerst dacht hij dat het wel allemaal samen kon, maar soms is zelfs voor Magnus Midtbø het nog teveel. "In 2017 deed ik nog volop wedstrijden, wilde ik me focussen op de Olympische spelen en begon ik m’n YouTubekanaal. Daarbovenop opende ik de gym in Oslo. Alles ging tegelijkertijd." Hij moest dus een moeilijke knoop doorhakken, zelfs al had hij stiekem al door dat sportklimmen niet meer zijn lust en z'n leven was. "Ik begon verveeld te raken van wedstrijden. Dat had ik al jaren gedaan, dus ik besloot om te stoppen. Het was een moeilijke move, want ik heb verder geen opleiding en moest geheel op mijn sponsor vertrouwen. Tegelijkertijd had ik al mijn spaargeld geïnvesteerd in de klimhal en ging er veel tijd naar YouTube."

"Om ergens goed in te worden, moet je er lol in hebben."

De grind duurde zo'n anderhalf à twee jaar, tot er ineens uit het 'niets' een doorbraak kwam. Magnus verscheen in meerdere video's van Juji & Tom Boyden, waarvan de Ninja Warrior video het bekendste werd. Wist Magnus veel, dat die video gelijk al een open sollicatie was voor een deelname aan het echte American Ninja Warrior. "Het is eigenlijk dankzij Tom en Juji dat ik slaagde op YouTube. Ik bleef een beetje steken op 40.000 subscribers, maar na Tom en Juji explodeerde het kanaal echt." Na meerdere keren overwogen te hebben om te stoppen, verdiende Magnus eindelijk een keer terug voor al zijn inzet op het kanaal. Toch is hij wel realistisch: "Het is een succesverhaal, maar het had heel anders kunnen aflopen."
Intussen heeft Magnus de 760.000 abonnees aangetikt en groeit het aantal nog met de dag. Meerdere video's van hem zitten dik over de 1 miljoen views en hij kan eindelijk leven van zijn YouTubekanaal. Het andere paard waar hij op gewed had, de klimhallen in Oslo en nu ook in Kristiansand, hebben nog geen geld opgeleverd, maar hebben wel al echt vorm gekregen. Reden om dus in z'n geheel trots te zijn op wat 'ie heeft geflikt. Ohja, en mocht dat nog niet genoeg zijn, doet hij tussendoor ook nog mee aan TV programma's als American Ninja Warrior: USA vs The World en richt hij z'n eigen merk op: Rúngne .

Iedereen kan klimmen

Zoals Bob Ross 't zei: "Iedereen kan schilderen." Geld dat dan ook voor klimmen? Magnus vindt van wel: "Absoluut. Het is wel makkelijker als je fit bent en licht, maar iedereen kan lol hebben op de klimmuur." Zijn positieve houding maakt klimmen heel toegankelijk. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer mensen reageren dat ze begonnen zijn met klimmen. Fysiek is het vooral belangrijk om sterk te zijn in verhouding met je gewicht. Soms, al heb je veel spieren, is het moeilijker om te klimmen omdat je vingers de zwakste schakel zijn. "Soms zie je een hele sportieve vent met z’n tengere vriendin binnenkomen en dan is z'n vriendin eigenlijk beter dan hem, omdat ze niet zo veel gewicht hoeft te dragen."

"Ik waardeer mensen die niet bang zijn om hun eigen ding te doen."

En mentaal dan? Hoe krijg je jezelf zo ver om een klimmuur op te gaan en op een paar meter boven een mat of aan een touwtje te hangen? "Je mentaliteit moet zijn dat je er plezier in hebt. Dat geldt met alles: om ergens goed in te worden, moet je er lol in hebben. Dan wordt je beter zonder dat je er even over na denkt." Ok, Magnus, genoeg met dat levensadvies.
&
Delen met
Ook interessant