1. Home
  2. Massaal klaarkomende oesters kleuren zee bij Texel wit

Massaal klaarkomende oesters kleuren zee bij Texel wit

11 aug 2020, 10:50 Entertainment
schermafbeelding 2020 08 11 om 104659
Waar het voor de homo sapiens op dit moment wat aan de warme kant is voor een lekker potje coïtus, daar batsen de oesters er lustig op los. Afgelopen weekend bij Texel kwamen ze massaal tot een hoogtepunt, wat ervoor zorgde dat de zee wit kleurde. Wat the fuck, ja.
Mocht je afgelopen weekend toevallig op het grootste Waddeneiland hebben gespendeerd, dan is de kans groot dat je hebt opgemerkt dat de zee er wat troebel, vervuild en wit uitzag. Het heeft niks te maken met een dump van drugsafval. Alle verantwoordelijkheid is voor de oesters, die zich lekker aan het voortplanten waren. Zij kwamen massaal klaar met z’n allen, met als resultaat een verkleurde zee. Een soort bukake voor schelpdieren dus.

Normaal

Arthur Oosterbaan, expert van Ecomare zegt tegen de NOS : “Honderden miljoenen eitjes en spermacellen in de zee, die massaliteit is spectaculair.” Het schijnt echter helemaal niet zo bijzonder te zijn. In dit jaargetijde wippen die oesters elk jaar als konijnen. Het is alleen dat het nu iemand is opgevallen, en die persoon dat op Facebook heeft gedeeld. “Heel veel mensen weten dit niet, maar elke oesterkweker kent dit fenomeen gewoon”, aldus Arthur.
De Texelse Sytske Dijksen is verantwoordelijk voor de post met de treffende caption ‘Orgie in de NIOZ-haven’. Het zou ook zomaar het nieuwe boek van Heleen van Rooyen kunnen zijn. “Alsof iemand er bleekwater in gegooid had. Ik schrok ervan. Maar toen zag ik kleine plofjes met witte pluimpjes. Het was geen vervuiling, het waren oesters", zegt Sytske.

Klaarkomende oesters

Klaarkomende oesters-expert Arthur legt het even uit. “De voortplanting van de Japanse oesters begint elk jaar als de zeetemperatuur boven de 17 graden komt. Dan openen ze hun kleppen en laten ze spermacellen en eitjes los. Het komt in wolken naar buiten. Die cellen en eitjes moeten elkaar ergens in zee treffen. Als dat gebeurt, dan is de voortplanting compleet en ontstaat er na 2 a 4 weken een schelp. De reproductie gebeurt met honderden miljoenen eitjes en spermacellen tegelijk, omdat de oesters vastzitten op de bodem van de zee en de kans klein is dat er voortplanting plaatsvindt.”
Weet je dat ook weer! Inmiddels is de zee bij Texel weer ‘maagdelijk’. Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.
Delen met
Ook interessant