Is kauwgom het geheim achter de topprestaties van Ajax?

mei 08 2019, 17:35 Entertainment
img 3658
Ajax is dit seizoen de titel van Godenzonen behoorlijk aan het waarmaken. De prestaties zijn van ongekende klasse. Wat ons is opgevallen is dat al die spelers massaal kauwgom kauwen in de warming-up of zelfs nog tijdens de Champions League hymne. We gingen op onderzoek uit en kwamen al rap tot de conclusie dat dit het werk moet zijn van niemand minder dan Olympisch kampioen Mark Tuitert . We belden de beste man even op om opheldering te vragen.
Zeg Mark, vertel eens. Wat heb jij te maken met die kauwgom kauwende Ajax-spelers?
Haha ja, dat heb je goed gezien. Ik zie ze ook kauwen, met name in de warming up en als ze kleedkamer uitkomen na de rust. Mooi om te zien natuurlijk, het klopt inderdaad dat het onze FIRST Energy Gum is die de spelers van Ajax gebruiken.
Hoe is Ajax bij jou terechtgekomen?
Allerlei topsporters gebruiken het al. Overal in de topsport wordt gekeken hoe prestaties verbeterd kunnen worden en nu gaat ook het voetbal ermee aan de gang. Ik heb door mijn verleden goede contacten in de topsport. Wij zijn zelf benaderd door Ajax. Ook bij voetbalclubs wordt constant gekeken hoe prestaties verbeterd kunnen worden. Zodoende zijn ze bij ons uitgekomen. Ze hebben het getest en zien dat het werkt. Je zal mij niet horen zeggen dat hun fantastische prestaties door onze energy gum komen, maar het zegt wel iets over hoe een club als Ajax bezig is om alle details te verbeteren. Dat is innovatie. Als je kijkt naar wat de beste manier is om vlak voor de wedstrijd nog iets extra’s te doen, dan is energy gum de beste manier.
Waarom is dit bevorderlijk voor de prestaties?
De basis is natuurlijk gezonde voeding, goed herstel en talent. Die laatste paar procent kun je halen uit energy gum. Je ziet ook steeds meer sporters kauwen. Van schaatsers tot baanwielrenners tot Tiger Woods. En let maar eens op Daley Blind, die stapt kauwend het veld op. Uit de combinatie van cafeïne en kauwgom haal je kracht en energie, blijf je geconcentreerder, alerter en ga je vermoeidheid tegen. Ik ben er al heel lang mee bezig. Ik ben er trots op om te zien dat onze energy gum nu in alle facetten van topsport doorsijpelt.
Hoe werkt het dan?
Dat cafeïne goed is voor je prestaties zijn sportwetenschappers het algemeen over eens. Alleen zit er in energy drink suiker en koolzuur: dat wil je niet hebben als je een sportprestatie moet leveren. Bovendien is de opnametijd drie kwartier tot een uur. De beste manier om cafeïne op te nemen is via slijmvlies in je mond. Dat doe je dus door kauwgom te kauwen. Het kauwen alleen helpt ook al. Erik Schrerder, hoogleraar neurowetenschappen, vertelde me dat je hersenactiviteit al beter wordt als je tien minuten kauwt. Dus het kauwen is ook een warming-up voor je geest om scherp te zijn. De cafeïne versterkt dat nog een keer. Die combinatie zorgt ervoor dat het zo effectief is. Daardoor sta je helemaal aan als je wedstrijd begint. Dat geldt overigens niet alleen voor sport, maar ook voor studeren, autorijden of werk.
Welke sporters gebruiken het nog meer?
Jasper Cillessen, Mathieu van de Poel, Marit Bouwmeester, Suzanne Schulting, Henk Grol, Dylan van Baarle en Maarten van der Weijden zijn een paar namen. Laatst was er in Amerika ophef over Tiger Woods die op de Augusta zijn eerste grote toernooi won sinds elf jaar. Die zag je tijdens de wedstrijd duidelijk kauwen. Wij hebben zeker plannen voor Amerika, maar eerst gaan we met FIRST Nederland en Europa te veroveren. Volgende maand gaan we van start in Duitsland. Amerika zou heel mooi zijn, maar dat staat voor later op de planning.
Delen met
Ook interessant