(Vandaag) maandag 14 april 2025 gaat onder andere Katy Perry een grote stap zetten in de geschiedenis. Ze neemt deel aan een volledig vrouwelijke ruimtevlucht met Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Samen met vijf andere invloedrijke vrouwen zal de popster een suborbitale reis maken aan boord van de New Shepard-raket. Hierbij zal ze de grens van de ruimte bereiken op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven de aarde.
De missie, genaamd NS-31, is de elfde bemande vlucht van Blue Origin en de eerste volledig vrouwelijke ruimtevlucht sinds Valentina Teresjkova’s solovlucht in 1963. Naast Katy Perry bestaat de bemanning uit journalist Gayle King, ondernemer Lauren Sánchez (verloofde van Jeff Bezos), voormalig NASA-ingenieur Aisha Bowe, onderzoekswetenschapper Amanda Nguyen en filmproducent Kerianne Flynn.
De lancering vindt plaats vanaf Blue Origins lanceerbasis in West-Texas. De vlucht duurt ongeveer 11 minuten en is dus een suborbitale reis. Dat houdt in dat de raket eerst opstijgt tot de erkende grens met de ruimte waarna het weer terugkeert op aarde. In dit geval gaat de capsule dus de Kármánlijn overschrijden van 100 kilometer boven de aarde, oftewel de internationaal erkende grens van de ruimte, voordat deze terugkeert naar de aarde en landt met behulp van parachutes.
Voor deze bijzondere gelegenheid zijn de bemanningsleden gekleed in op maat gemaakte blauwe ruimtepakken, ontworpen in samenwerking met modeontwerpers Fernando Garcia en Laura Kim van Monse. De pakken combineren functionaliteit met stijl maar moesten er volgens de vrouwen zelf voor zorgen dat er een beetje ‘spice’ in de ruimte aankomt. Daarnaast hebben de vrouwen ervoor gekozen om ook op het gebied van uiterlijk een statement te maken. Er is namelijk gekozen om make-up te dragen tijdens de vlucht, waarmee ze een statement maken over vrouwelijkheid en empowerment in de ruimtevaart. Daarmee worden ze de allereerste personen die de ruimte betreden in hun beste looks.
Hoewel de vlucht commercieel van aard is, hebben de deelnemers een intensieve training ondergaan. Deze omvatte het vertrouwd raken met de capsule, noodprocedures en simulaties van gewichtloosheid. Katy Perry heeft zich grondig voorbereid en benadrukt het belang van het doorbreken van barrières en het inspireren van toekomstige generaties, vooral jonge meisjes, om interesse te tonen in wetenschap en technologie.
De capsule waarin de bemanning reist, draagt de naam "Tortoise", een bijnaam die toevalligerwijs ook verwijst naar een koosnaam die Perry’s moeder haar gaf. Deze persoonlijke touch geeft de missie voor Perry een extra emotionele lading. Ze heeft aangegeven dat ze mogelijk een lied zal zingen tijdens de vlucht, waarmee ze haar muzikale passie combineert met deze unieke ervaring.
De NS-31-missie valt samen met de Internationale Dag van de Bemande Ruimtevaart en symboliseert een mijlpaal in de inclusiviteit van de ruimtevaart. Door een diverse groep vrouwen de ruimte in te sturen, wil Blue Origin laten zien dat ruimtevaart voor iedereen toegankelijk kan zijn. Tenminste, voor degene die het kunnen betalen. Hoewel de prijzen voor deze plekken niet openbaar zijn gemaakt, kan je ervan uitgaan dat het een flinke zak met geld heeft gekost voor een stoeltje. De missie dient daarnaast wel als inspiratiebron voor jonge vrouwen wereldwijd om carrières in STEM (Science, technology, engineering and mathematics) na te streven.
Zo zag een eerdere raketvlucht van Blue Origin eruit
Als alles goed gaat moet de raket tussen twee en vier uur s'middags Nederlandse tijd vandaag van de grond komen. Blue Origin, het bedrijf van Jeff Bezos, zou rond die tijd ook een livestream beginnen vanaf hun website, X en Youtube zodat iedereen in de wereld het kan volgen. Dus als je geïnteresseerd bent om getuige te worden van een stukje geschiedenis, moet je zorgen dat je de livestream volgt.