Wetenschappers zeggen dat ze over vijf jaar dinosaurussen kunnen klonen zoals in Jurassic Park

25 jun 2018, 20:00 Entertainment

Dinosaurussen kunnen misschien heel binnenkort weer over aarde lopen. De paleontoloog die het idee voor de originele Jurassic Park inspireerde, is een project begonnen om de beesten weer tot leven te wekken. Dr. Jack Horner zegt dat wetenschappers vijf tot tien jaar verwijderd zijn om dino’s weer tot leven te kunnen wekken. Reken daar een paar jaar bij en dat zou betekenen dat we over een jaartje of dertig er misschien wel echt een Jurassic Park bestaat.

Dr. Jack Horner zou, samen met wetenschappers van Harvard en Yale, naar levende familiedieren kijken van dinosaurussen in de hoop ze ooit te kunnen namaken. “Vogels zijn eigenlijk nakomelingen van dinosaurussen. Het enige probleem is dat we ze moeten veranderen zodat ze een beetje op een dinosaurus gaan lijken.”

Kippen zijn het begin

Dr. Jack Horner en zijn team zullen, zo wordt gezegd, met een normale kip beginnen. Er wordt door wetenschappers vaak geloofd dat zij afstammen van de enorme beesten die ooit de aarde bewandelden. Volgens Horner hebben kippen en ander gevogelte de genetische code van dinosaurussen in hun DNA opgeslagen. Ze geloven dat ze de code kunnen manipuleren om het evolutionaire proces om te draaien. Dit zal er toe leiden dat ze mutaties krijgen in de vorm van uiterlijke kenmerken van hun voorvaderen.

Voormalige ideeën inspiratie voor Jurassic Park

Voorheen dacht Horner er anders over. Zijn ideeën van toen zijn gebruikt voor de films van Jurassic Park. Hij dacht dat dinosaurussen weer tot leven zouden komen door goed bewaarde stukken DNA van fossielen te pakken. De film heeft die ideeën toen gebruikt in de film. Schrijver Michael Chrichton heeft ook toegegeven dat Dr. Alan Grant, de held van de film, gebaseerd is op Jack Horner en wetenschapper Philip J. Currie.

Wat doen ze met de kip?

Maar nu weet Horner dus beter. Ze hebben een beter begrip gekregen over hoe DNA veranderd over tijd en weten nu dat het niet op die manier zal gaan. Nu gaan ze dus met kippen aan de slag: “Dinosaurussen hebben lange staarten, armen en handen. Door evolutie hebben ze die verloren en zijn die in vleugels veranderd.” Horner hoopt dus die kenmerken terug te kunnen krijgen door te rotzooien met de genetische code van kippen. “Wat we doen is dat we naar het embryo kijken wanneer bepaalde genen aan en uit gaan. Door dit te doen kunnen we uitvogelen hoe bijvoorbeeld een staart zich ontwikkeld.”

Chickensoraus binnen 10 jaar

Dr. Jack Horner is ervan overtuigd dat een ‘chickensoraus’ de aarde zal bewandelen binnen tien jaar. “We kunnen al een vogel met tanden maken en zijn mond veranderen. De vleugels en handen zijn ook niet zo moeilijk, we zijn vrij zelfverzekerd dat we het kunnen.” Volgens hem is het grootste probleem dus die staart. Maar door de stappen die ze maken geloofd hij dat ze het in tien jaar echt wel hebben uitgevogeld. We zijn heul benieuwd!

Foto: Jurassic World

Delen met
Ook interessant