Dit is waarom Hurt vertolkt door Johnny Cash een van de mooiste covers ooit is

jan 05 2019, 19:00 Entertainment
johnny cash hurt
Wist jij dat Hurt een cover was? Yes mate, het origineel is van Nine Inch Nails. Natuurlijk hebben ze een dijk van song geschreven, de tekst gaat immers door merg en been, toch is het de uitvoering van Johnny Cash die de meeste mensen het meest ontroerd, dat is op zich niet heel vreemd, zeker als je meer in het verhaal duikt.
Nine Inch Nails zette het nummer op het album The Downward Spiral uit 1994. Zanger Trent Reznor schreef en produceerde het weergaloze nummer. Op 17 april werd Hurt uitgebracht als promotiesingle voor het album van de band. Hun eigen versie deed echter nog niet zo heel veel in de hitlijsten. Toch moeten we zeker wel even zeggen dat beide versies erg goed zijn. Het origineel klinkt veel agressiever. Je hoort de hopeloosheid in de stem van Reznor. Een gevoel dat niet veel mensen kunnen overbrengen. Eigenlijk moet je beide uitvoeringen ook niet met elkaar vergelijken, ze zijn namelijk totaal verschillend. Check hier de versie van Nine Inch Nails:

De uitvoering van Cash

Johnny Cash nam het nummer op voor zijn album American IV: The Man Comes Around. Het zou zijn laatste echte album worden. Er staan vooral veel covers op de plaat, waaronder het in 2002 opgenomen Hurt. Het werd een van zijn allerlaatste hits. Dit nummer in combinatie met de aangrijpende videoclip zorgde ervoor dat vele mensen -zowel jong als oud- geraakt werden (en nog steeds). We zien de oude zanger, grijs en verweerd het nummer vertolken. Het lijkt op een soort terugblik op zijn turbulente leven. De clip kreeg zelfs een Grammy Award. Nog steeds is het nummer ongekend populair, zo stond het op plek 22 in de laatste Top 2000. Niet lang na de opnames overleed June, de vrouw van Johnny. Na een korte periode van diepe rouw stierf de legende drie maanden later in september 2003. Hij liet een ware schat aan muziek achter, waaronder:
Delen met
Ook interessant