Alles wat je moet weten over de lancering van de nieuwe iPhone 15

sep 13 2023, 11:01 Entertainment
design endframe cb31n5bv6082 large
Gisterenavond werd op het jaarlijkse Apple-event de nieuwe iPhone 15 gelanceerd. Wij zijn natuurlijk razend benieuwd waar Apple dit keer mee op de proppen komt. Het nieuwe toestel wordt uitgebracht in een viertal versies. Om jou een inkijkje te geven in de nieuwste versie van werelds meest gebruikte telefoon, hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.
Zoals gezegd wordt de iPhone 15 in vier versies op de markt gebracht. Je hoeft geen gekke formaten te verwachten, want de grootte van de iPhone 15 is exact hetzelfde als de formaten die we bij de iPhone 14 gewend waren.


Versies

De vier versies: iPhone 15 (6,1 inch), iPhone 15 Plus (6,7 inch), iPhone 15 Pro (6,1 inch), iPhone 15 Pro Max (6,7 inch).
Met de verkoop van de nieuwe iPhone hoopt Apple de verkoop van haar iPhones weer even een extra boost te geven. En dat niet alleen, Apple heeft behoorlijk wat struggles gehad in China de afgelopen tijd door de beperkingen die daar werden opgelegd. Daardoor kelderde onder andere de beurswaarde van het Amerikaanse bedrijf met 200 miljard na deze zogeheten ‘China-ban’. Er is dus veel aan gelegen voor Apple om even goed uit te pakken.

Nieuw design

Lang heeft Apple vastgehouden aan het design van de iPhone 12 en deze in de telefoons die het daarna lanceerde vastgehouden. Apple gooit het met de ‘15’ over een andere boeg, het toestel krijgt een vernieuwd ontwerp waarbij de behuizing iets ronder is. Daarnaast zullen de randen bij de 15 (&Plus) versie van aluminium zijn en bij de Pro-versie zelfs van titanium. In in combinatie met hele dunne randen (vergelijkbaar met de Apple Watch 7 en 8) van het scherm geeft dit het Pro-model een design.
Bij Apple weten ze altijd weer toffe kleurtjes uit de hoge hoed te toveren, zo ook dit keer. Bij de nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Plus kun je kiezen uit coole kleuren zoals zwart, roze, blauw, groen en geel. Een hele toffe selectie met elk z'n eigen stijl en vibe.
design bokk6rh0vf7m large

Actieknop

Een nieuwe spec die Apple heeft toegevoegd is de nieuwe actieknop. De actieknop is gewoon een knop die reageert op hoe hard je drukt. Hiermee kun je allerlei dingen doen, zoals de zaklamp aanzetten, de camera openen, of wat dan ook. En het leuke is dat je zelf kunt kiezen wat 'ie doet.

Geforceerd over op usb-c

Vanaf 2024 moet Apple eveneens overschakelen naar die usb-c-aansluiting voor al die kleine gadgets, dankzij de EU-regels. Die oude Lightning-kabel kan je dus in de prullenbak gooien, want een grote verandering in de iPhone 15 is dat alle versies nu een usb-c-poort hebben. Weer even wat anders dan de vertrouwde Lightning-poort die we al sinds de iPhone 5 gewend waren.
ios17 e2zdgdkbpjue large

Processor & Batterij

Tot voor kort kreeg elke nieuwe iPhone standaard een nieuwe chip, maar ook dat heeft Apple in een nieuw jasje gegooid. Voor de iPhone 15 (Plus) gaan ze de A16-chip van vorig jaar recyclen en voor de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, knallen ze er een gloednieuwe A17-chip in. De chip is niet per se sneller, hij is vooral efficiënter: de chip is zo’n 20 procent zuiniger.

Camera van de iPhone 15

De camera van de iPhone 15 Pro Max krijgt nu al een periscooplens en dus niet pas bij de 16 . Dit is een leipe lens die zijwaarts in de iPhone zit en via een spiegeltje naar achteren kijkt. Hierdoor schieten je ingezoomde foto’s enorm vooruit in kwaliteit, bijna alsof je door een soort verrekijker kijkt.

Goedkoper dan de 14

Tof nieuws over de prijzen, want de iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn zowaar goedkoper dan hun voorgangers. Vorig jaar was de goedkoopste iPhone 15 nog 1019 euro, maar nu is 'ie 969 euro. Je kan de iPhone 15 vanaf aanstaande vrijdag 15 september pre-orderen en de uiteindelijke release zal op 22 september zijn. Het instapmodel van de iPhone 15 zal zo’n 969 euro bedragen, de iPhone 15 Plus zo’n 1119 piek, de iPhone 15 Pro 1229 euro en last but not least de iPhone 15 Pro Max zo’n 1479 euro. Meer info vind je bij apple.com .
Delen met
Ook interessant