Krijgt de iPhone 16 een periscopische zoomlens?

Wanneer techbedrijven een nieuwe smartphone onthullen, hebben ze het vaak vooral over de camera. “Dit is echt de allerbeste ooit.” Magischerwijs weten Apple, Samsung en Huawei altijd de concurrent een paar maanden later weer nét te overtreffen, als we hen zelf moeten geloven dan. Maar Apple lijkt dit keer wel écht een poot te hebben om op te staan. Het bedrijf gaat in de camera van hun iPhone 16 een periscopische zoomlens verwerken.

iPhone 16

Er is nog weinig bekend over het nieuwste model van Apples iPhone. Maar toch weet TF Securities-analist Ming-Chi Kuo al te vertellen dat hij dus een van de indrukwekkendste camera’s ooit zal krijgen. Dat komt dus allemaal door die periscopische lens. Wat dat precies inhoudt? Leggen we je even uit.

Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de camera haaks in het toestel wordt geplaatst en met behulp van spiegels wordt het licht erheen weerkaatst. Dit zorgt voor een grotere brandpuntsafstand en dat betekent dan weer dat je veel verder kunt zoomen dan je gewend bent van je smartphone. Periscopische zoomlenzen worden vaak gebruikt in telecamera’s. Die stop je binnenkort dus gewoon in je broekzak.

Groter scherm

Omdat de lens dus haaks in het toestel geplaatst moet worden, heeft Apple iets meer ruimte nodig. Daardoor wordt het scherm net iets groter. Hoeveel groter weet Ming-Chi Kuo niet te zeggen. En als je nu denkt: ‘huh, iPhone 16? We zijn toch pas bij 14?’ Helemaal gelijk. Tussendoor komt de iPhone 15 nog. Daar gaat Apple alvast experimenteren met de periscopische zoomlens in de iPhone 15 Pro Max. Het normale Pro-model heeft de lens nog niet. Vanaf volgend jaar, als ze de 16 lanceren, krijgen alle Pro-modellen dus die superlens.

iPhone 15

Als je geen zin hebt om te wachten tot de iPhone 16, kun je net na de zomer al voor de 15 gaan. Die komt op 22 september uit. Daarover weten we al iets meer, en hij belooft weer een significante upgrade ten opzichte van de voorgaande modellen. Zo gaat Apple weer terug naar afgeronde randjes, zoals we die kennen van de iPhone 6 tot en met 11. Ook introduceert Apple nieuwe knoppen waar geen vuil tussen kan komen en die de waterbestendigheid verbeteren. Tot slot heeft ‘ie ook – eindelijk – een usb-c oplaadpoort. Apple introduceerde die kabel ooit zodat we met één kabel alles zouden kunnen. Vrijwel iedereen was inmiddels om, maar de iPhones werden steeds maar niet uitgerust met usb-c.

Heb je nu totaal geen zin om nog tot september te wachten? Wil je gewoon nu een nieuwe telefoon? Dan heb je geluk. De iPhone 14 van Ben koop je nu met korting. Je kunt helemaal zelf een abonnement samenstellen waarbij Ben maar één belofte doet: het is altijd voordelig. En hoe mooi die nieuwe iPhones ook klinken, dit is ook een waanzinnig apparaat. Geloof ons maar dat je geen spijt krijgt van dit toestel, ook niet als er eennieuwere beschikbaar komt.

Reageer op artikel:
Krijgt de iPhone 16 een periscopische zoomlens?
Sluiten