Inspirerende docu 'The Positive Alternative' over klimaatverandering

mrt 27 2021, 18:03 Entertainment
the positive alternative 4
Verhuizen naar de andere kant van de wereld om een docu te maken over de impact van klimaatverandering op kleine ondernemers, het klinkt misschien als een onmogelijke opgave maar niets is minder waar. Tim Arnold en Sanne Kragten waagden de sprong en kwamen met de documentaire reeks 'The Positive Alternative' .

Klimaatverandering

Het avontuur voor dit jonge Nederlandse koppel begon allemaal met een camera en een idee. Ze ontmoetten de Australische wetenschapster dr. Anika Molesworth, die zelf te maken kreeg met extreme droogtes op de boerderij van haar familie. Hierdoor moest ze het laatste handjevol schapen die op de boerderij leefde afgelopen oktober vaarwel zeggen. Toch ging ze niet bij de pakken neerzitten. Ze is gepromoveerd in landbouwwetenschappen en ecosystemen, ze is spreker, auteur en leidende kracht voor klimaatorganisaties, en zet zich in om het bewustzijn rondom klimaatverandering te verhogen en de noodzaak van de bestrijding ervan over te brengen. Geïnspireerd door het schokkende verhaal van Anika besloot het duo, zelf regisseur en producent, om er een docu-serie van te maken. In Australië. Over ambitie gesproken.
the positive alternative 14
Foto: The Positive Alternative
Ze woonden voor hun move naar Down Under in onze hoofdstad Amsterdam. Hier leefden ze naar eigen zeggen in hun eigen 'bubbel', waarin ze natuurlijk wel het nieuws meekregen en ook wel klimaat gerelateerde conferenties bijwoonden. Toch is dat heel anders dan zelf meemaken wat klimaatverandering met de wereld en de mensen doet. "We hebben nog nooit zelf de directe effecten van klimaatverandering gevoeld of gezien. Zoals de as die uit de lucht valt, zandstormen, extreme hitte of overstromingen. Wij als individuen hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor ons eigen deel." Precies om die reden hebben ze besloten hun tijd, geld en energie te stoppen in een documentaire reeks waarin de schokkende kant van klimaatverandering naar voren komt, maar waarin ook veerkrachtige en positieve oplossingen gedeeld worden. "We wilden mensen inspireren en klimaatverandering neerzetten als een gezamenlijk probleem wat we kunnen oplossen als we samenwerken, in plaats van het presenteren als één groot doemscenario."

The Positive Alternative

De documentaire reeks volgt vijf verschillende Australische boeren, die allemaal kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Ze vertellen hun verhaal en hun 'positieve alternatieven' of oplossingen voor de problemen waar ze tegenaan lopen. De documentaire laat zowel de dramatische als de inspirerende kanten van de verhalen zien en gaat over hoe kleine veranderingen een grote positieve impact kunnen hebben op ons leven, op klimaatverandering en de wereld in het algemeen. Klinkt als een top initiatief!
https://vimeo.com/522784162/131f562bbb
Tim en Sanne: "We geloven dat Anika's verhaal, en de verhalen van de andere moedige en inspirerende boeren, als een soort boost kan werken voor de verandering in ons huidige klimaatveranderingstraject. Door onze vaardigheden en ervaring als filmmakers te gebruiken kunnen we de zeer realistische impact van klimaatverandering die boeren op het land al voelen én hun oplossingen daarvoor tot leven brengen. Door vijf Australische boeren uit verschillende regio's en industrieën allemaal in hun eigen 30-minuten durende aflevering te laten zien, willen we een positief alternatief bieden voor de status quo welke ons op dit moment richting catastrofale klimaatverandering drijft. We willen mensen over de hele wereld bekrachtigen met simpele, tastbare en constructieve ideeën om morgen beter te maken. "
Ohja, Tim en Sanne moeten het laatste deel van hun docu nog afmaken en zouden het zeer waarderen als er wat extra geld in hun spaarpotje komt om dit te kunnen verwezenlijken. Je vindt ze ook op Instagram , Facebook of LinkedIn als je meer over hun verhaal te weten wilt komen! Hieronder vast een sneak peek van wat je in de docu kan verwachten.
Delen met
Ook interessant