Een bende van vijf man hebben bij elkaar in totaal meer dan 30 jaar gevangenisstraf gekregen voor het illegaal streamen van voetbalwedstrijden uit de Premier League. De groep verkocht via hun platform Flawless TV, abonnementen voor £10 per maand en vertoonde voetbalwedstrijden die niet live in de UK kunnen worden vertoond. Die kunnen niet worden uitgezonden vanwege de 'black-out' bij het uitzenden van wedstrijden die op zaterdag om 15.00 uur beginnen.
Genoeg animo
Dat ze in de UK van voetbal houden, is een understatement. Zo hadden ze ongeveer 50.000 abonnees en ontvingen de mannen meer dan £7 miljoen, maar aan alles komt een eind. Ze werden namelijk gevangengezet nadat ze privé waren vervolgd door de Premier League, een zeldzame gebeurtenis. Advocaten van de hoogste divisie van Engeland zeiden dat ze deze procedure hadden aangespannen om ‘enkele van de meest waardevolle inhoud ter wereld’ veilig te stellen. Volgens de Premier League zijn de mannen veroordeeld voor samenzwering tot oplichting, witwassen en minachting van de rechtbank.
Gevangenisstraf
De 36-jarige Mark Gould wordt beschreven als de 'prime mover' van de bende en werd veroordeeld tot maar liefst 11 jaar bij Derby Crown Court. Vier andere bendeleden werden veroordeeld voor drie tot meer dan vijf jaar. Onder hen de 36-jarige Christopher Felvus, die ook schuldig werd bevonden aan voyeurisme en het bezit van onfatsoenlijke afbeeldingen van kinderen, die op zijn computer werden ontdekt.
Onderzoeker Doug Love zei dat de hele zaak veel groter werd dan ze dachten door een inval in Goulds flat aan de rivier in Greenwich. Zo vertelde hij BBC News: "Ik denk niet dat iemand van ons besefte hoe groot het was. Toen we de logeerkamer binnengingen, waren er 20 of 30 settopboxen aan elkaar gekoppeld. Ze verzamelden streams van Britse omroepen, maar ook van over de hele wereld locaties zoals Qatar, Australië en Canada. Vervolgens stuurden ze deze op de Flawless-service." En daar bleef het niet bij, ze hadden zelfs een app waarmee gebruikers de wedstrijd konden kiezen die ze op het scherm wilden bekijken.
De abonnees zullen nu dus naar een nieuw alternatief moeten zoeken, of accepteren dat die 'black-out' regel er nou eenmaal is. Hoe vreemd ook, zeker in deze tijd.