Rentbird gaat je helpen om jouw gedroomde huurwoning te vinden

feb 25 2022, 7:00 Entertainment
joel de vriend xdzvq0 bwys unsplash
De woningmarkt is al jaren verziekt. Grote websites zoals Funda en Pararius hebben een monopolie in het aanbod van huurwoningen. Funda geeft makelaars voorrang op nieuw aanbod, waardoor aantrekkelijke woningen vaak al vergeven zijn als ze online verschijnen. Een betaalbare huurwoning vinden lijkt haast onmogelijk. Een Nederlandse startup speelt hierop in met behulp van slimme zoekbots.
De woningmarkt is compleet overspannen. Het aantal woningen in Nederland loopt ook al jaren achter op de vraag, en prijzen stijgen de pan uit door de lage rente en vastgoedinvesteerders die massaal woningen opkopen. Het probleem is met recht een crisis te noemen. Iedereen heeft immers een dak boven zijn hoofd nodig, en niemand wil op zijn 40ste nog bij zijn ouders wonen (sorry mam en pap).

Moordende concurrentie

Als je goed zoekt is er nog wel betaalbaar woningaanbod te vinden. Alleen stuit je dan op het probleem van de enorme concurrentie onder huizenzoekers. Die duiken met honderden tegelijk op goedkopere huizen. Het gevolg is bijvoorbeeld dat Stadgenoot – een woningcorporatie die relatief betaalbare woningen aanbiedt – de reactietermijn binnen enkele minuten sluit. Met andere woorden: als je niet direct reageert, kun je het vergeten.
fons heijnsbroek fyarazsqlhk unsplash
Foto: Fons Heijnsbroek / Unsplash

Slim zoeken

Funda en Pararius zijn de websites waar de meeste huizenzoekers hun geluk beproeven. En dat is meteen het probleem: woningen op deze platforms worden door duizenden mensen gezien. Probeer daar maar eens tussen te komen.
Zelfs als je fulltime achter je laptop zit ontdek je dat veel woningen al verhuurd zodra ze online verschijnen. Dat komt omdat makelaars deze woningen te zien krijgen vóórdat ze aan het grote publiek worden aangeboden. Slim, want zo houdt Funda de makelaars (hun betalende klant) tevreden.
Rentbird , een startup van eigen bodem, heeft hier een slimme oplossing op gevonden. “Wij zetten zoekbots in om duizenden verhuursites 60x per uur te scannen op nieuw aanbod. Als we een woning vinden die aansluit bij jouw wensen, dan ontvang je deze binnen enkele seconden in je mailbox. Het is alsof een heel team van aanhuurmakelaars dag en nacht het web voor jou afspeurt naar een geschikte woning. En ze doen niet aan koffiepauze,” aldus mede-oprichter Stef van Vliet.
Omdat Rentbird het huuraanbod direct bij de websites van verhuurders weghaalt, krijg je nieuwe woningen eerder te zien. Je bent dus sneller met reageren. Van Vliet: “Onze gebruikers ontdekken woningen gemiddeld 36 uur sneller dan via Funda. We hebben gezien dat de kans op een bezichtiging hierdoor gemiddeld 3x zo groot is, zeker bij goedkopere woningen.”
Het was hoog tijd dat nieuwe initiatieven inspelen op de woningcrisis. Wat ons betreft is Rentbird nu al de redder van de woningmarkt .
Delen met
Ook interessant