Wat betekent het voor jou als de nieuwe huurwet wordt aangenomen?

23 apr , 19:58 Entertainment
depositphotos 77886784 s
Huurprijzen, vrije sector, sociale huur, allemaal dingen waar je mee te maken hebt als je naar een eigen woning op zoek gaat. Deze week wordt er door de tweede kamer gedebatteerd over een nieuwe huurwet, die ervoor zou zorgen dat de huur van honderdduizenden huishoudens omlaaggaat, cashen dus!
Afgelopen jaren is er flink gesleuteld aan wetten voor het verhuren van huizen. Waar je hier eerst nog schathemeltjerijk mee kon worden, worden deze voordelen tegenwoordig wel een beetje ingeperkt. Vergis je niet, huurbazen hebben nog steeds slinkse manieren om je veel huur te laten betalen, maar er zitten wel meer restricties aan dan vroeger.

Huurwet

Nu komt er dus misschien een nieuw tijdperk aan waarin kwaliteit van huizen net zo hard mee gaat tellen als vraag en aanbod. Hierbij komt dus kijken dat meer woningen een prijsplafond krijgen waardoor ze vaker in de sociale huursector vallen. Dit maakt het aantrekkelijk voor starters, omdat voor dit soort woningen vaak subsidie beschikbaar is. Mocht de wet worden doorgevoerd zou dit betekenen dat de prijs van ongeveer 300.000 huurwoningen met zo’n 190 euro omlaaggaat. Het plan zou vanaf 1 juli van start gaan.

Nadelen

Of het na het aannemen van de nieuwe huurwet alleen maar rozengeur en maneschijn is? Helaas niet. Door de wooncrisis is het gewoonweg lastiger een huis te vinden en de gestegen prijzen zijn niet zomaar terug te dringen. Wat vervelend is aan de nieuwe wet, is dat hij alleen van toepassing is op nieuwe contracten. Op zich niet mega erg, maar wel als je denkt aan het puntensysteem dat wordt gehanteerd bij het classificeren van een woning. Als een nieuwe woning boven een bepaald aantal punten komt, valt die niet meer onder sociale huur. Hierbij wordt er gekeken naar kwaliteit en duurzaamheid van de woning. Omdat nieuwe woningen vaak beter uitgerust zijn, is het mogelijk zo dat de nieuwe huurwet minder doet voor nieuwe contracten dan op voorhand wordt gedacht.
Delen met
Ook interessant