Hooghoudt jenever: meer dan een drankje alleen

08 dec 2022, 19:00 Entertainment
schermafbeelding 2022 12 08 om 100929
Wat drink jij met je maten op de zaterdagavond? Bier, Bacardi of ga je voor een wijntje? Weleens overwogen een jenevertje te nemen? Het staat misschien bekend als een ouwe lullen drankje, maar daar komt snel verandering in. Destilleerderij Hooghoudt gaat daar voor zorgen. Hoe ze dat gaan doen, leggen we je uit. FHM mocht een exclusief kijkje nemen hoe dit speciale drankje van grond tot mond wordt geproduceerd.

Geschiedenis

Kende je Hooghoudt al? Als jij het niet kent, dan zeker je opa wel. Al 134 jaar en 4 generaties lang werkt Hooghoudt met passie en smaak aan de beste dranken. Een destilleerderij dat vooral bekend is geworden vanwege zijn jenever. In 1888 is de familie Hooghoudt begonnen met het bereiden van verschillende likeuren en regionale dranken. Het bleek een gat in de drankmarkt, want al snel werd de kelder waar werd gestookt omgeruild voor een mooi pand. De rest is geschiedenis, want inmiddels is alweer de vierde generatie Hooghoudt actief in het familiebedrijf.
hooghoudt 50 jaar

Nieuwleven

Jenever is een drankje dat de opa’s allemaal dronken, maar waar je tegenwoordig minder over hoort. Daar komt waarschijnlijk snel verandering in, want Hooghoudt blaast jenever een geheel nieuw leven in. Het familiebedrijf experimenteert met smaak en kleur om de jenever categorie weer relevant te maken voor meer mensen dan alleen de babyboomers. Verjongen en verfraaien. Dat is wat Hooghoudt gaat doen. Een zoete jenevermix in blikjes voor jongeren of juist exclusieve bijzondere flessen voor de kenners en verzamelaars.

Alle kanten mee op

Ja, met jenever kun je heel veel kanten op! Jenever heeft een aantal regels waaraan het moet voldoen, wil het drankje jenever genoemd worden. Zo is jenever geografisch beschermd en komt dus alleen uit Nederland en België. Ook moet jenever een bepaald percentage moutwijn en een bepaald percentage van de jeneverbes bevatten. Thats it! Verder zijn er geen regels verbonden omtrent de smaak, geur en kleur.
En dat geeft vrijheid. Het is dus toegestaan een hele reutemeteut aan botanicals toe te voegen. Zolang het drankje maar de juiste hoeveelheid moutwijn en jeneverbes bevat. Hooghoudt experimenteert hier dan ook volop mee en brengt jenevers uit die zelfs de smaakpupillen van een cognac-liefhebber laten prikkelen. Ook heeft Hooghoudt een jenever uitgebracht, genaamd de Sweet Spiced Genever. Een zoet drankje geweldig in combinatie met Ginger ale. Een geliefd drankje voor de jongere generatie.
mixed grill graanrepubliek 7 scaled 1

De Graanrepubliek

Die nieuwe kant die Hooghoudt in slaat met hun assortiment is niet de enige reden dat ze ons hebben uitgenodigd. Naast het verjongen en verfraaien van de drank is Hooghoudt bezig met een ander project, genaamd De Graanrepubliek. Een food en agri coöperatie in Oost-Groningen, een broedplaats van producten en concepten en een toekomstige nieuwe trekpleister. We leggen het je uit.
Groningen staat momenteel bekend om zijn aardbevingen en zijn studenten. Straks staat de provincie uit het hoge noorden wellicht weer bekend om wat het van origine is: een graanschuur. Ooit geweten dat Groningen de graanschuur van Europa was? Nou bij deze. Tegenwoordig wordt het graan daarentegen vooral gebruikt voor diervoeding. Dit betekent veel productie voor weinig waarde, nauwelijks smaak en uiteindelijk een uitgeputte bodem, plus teruglopende biodiversiteit. Dat moet anders en daar brengt De Graanrepubliek verandering in.

Van de beste mout naar Hooghoudt

De coöperatie probeert de meest voedende en de lekkerste oergranen weer terug te krijgen en de smaak van streekproducten naar een hoger niveau te tillen. Denk aan pasta’s, brood en natuurlijk jenever! Graan is het hoofdbestanddeel van moutwijn, waar jenever van wordt gemaakt. Bij Hooghoudt staat smaak al vier generaties lang voorop. Bij het horen van de plannen van de coöperatie was Hooghoudt dus meteen enthousiast.
Door de korte lijntjes binnen de coöperatie biedt het Hooghoudt de kans bijzondere graansoorten te verwerken tot hoogwaardige moutwijn voor de jenevers. De Graanrepubliek geeft Hooghoudt zo de mogelijkheid nieuwe smaken te ontdekken en hun receptuur te verfijnen. Wij weten het zeker, jenever is straks weer terug van weggeweest!
Delen met
Ook interessant