THC is een van de stoffen die zich in de cannabisplant bevindt. De stof is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis en zorgt onder andere voor het high gevoel en gevoel van euforie. Dit zijn dan ook de kernpunten waarnaar een wietroker op zoek is en daardoor is dit dan ook een heel belangrijke stof. Voordat de stof zijn werking op het lichaam kan uitoefenen, gebeurt er het een en ander, waaronder het absorberen van de stof. Maar hoe werkt dit eigenlijk allemaal? Wij leggen je uit over de weg die THC aflegt in je lichaam.
Het verschil tussen THC en Cannebinoïden
“Ik dacht dat dit artikel over THC ging?”. Dat klopt. Veel mensen doen de eerder genoemde stoffen met elkaar verwarren, dus we gaan even wat duidelijkheid scheppen! THC, de werkende stof in de cannabisplant, bindt zich aan ECS receptoren. Die ECS receptoren worden tijdelijk aangetast door de THC, waardoor een ‘high’ gevoel ervaren wordt.
Cannabinoïden daarentegen, die hier te kopen zijn , hebben een werking die je zal kennen van CBD. Het geeft niet het bekende euforische gevoel, maar heeft wel een sterke medische werking. Vandaar dat deze Cannabinoïden ook steeds vaker gekocht worden voor onderzoeksdoeleinden. Nu we deze onduidelijkheid de wereld uit hebben geholpen, gaan we verder over het werkingsmechanisme van THC.
Het werkingsmechanisme van THC
Tetrahydrocannabinol (THC) komt vrij bij het verbranden van de cannabisplant. De stof komt het lichaam binnen via onze luchtwegen. Binnen onze luchtwegen zijn verschillende receptoren te vinden die in verbinding staan met de hersenen. Hierdoor kan de stof snel en effectief worden opgenomen en zijn de effecten snel merkbaar. THC zorgt ervoor dat andere receptoren worden geactiveerd, waaronder calcium receptoren en eiwit gekoppelde receptoren. Dit zorgt er onder andere voor dat de afgifte van calcium verhoogd wordt, wat zal zorgen voor het afnemen van prikkelverwerking. Bij een high van THC zal je daardoor minder last hebben van prikkels, wat ervoor kan zorgen dat je bepaalde situaties niet meer mee krijgt.
Het metabolisme van THC
Stoffen die in je lichaam komen worden geleidelijk afgebroken, waarna de voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen. Bij de stof THC is dit niet anders. Ook hier wordt de stof afgebroken en beetje bij beetje opgenomen door het lichaam. Deze afbraak van de stof zorgt er onder andere voor dat de effecten van THC uit het lichaam verdwijnen. Ofwel, de effecten van de stof zullen afnemen door de afbraak van de stof en daardoor uiteindelijk nauwelijks meer voelbaar zijn. Tetrahydroccannabinol gaat door meerder fases van metabolisme heen voor het uiteindelijk volledig afgebroken is. De afbraak hiervan is voor een groot deel tijdsgebonden en dus zal het afbreken van een grote hoeveelheid THC langer duren dan bij een kleinere hoeveelheid. Het gevolg hiervan? De high zal voor een langere tijd te voelen zijn en dus ook aanwezig blijven in het lichaam zelf. Nadat de stof volledig is afgebroken zal deze door het lichaam uitgescheiden worden. Net zoals met de meeste stoffen in het lichaam, zal deze lozing van stoffen via de urine plaatsvinden.
Therapeutische effecten van THC
We weten nu meer over het pad dat THC af legt om door je lichaam te worden opgenomen en vervolgens weer te worden uitgescheiden. Maar buiten dit pad van opname en metabolisme, kan de stof THC nog veel meer voor je lichaam betekenen. Een van de belangrijkste voordelen van THC is op therapeutisch gebied, hieronder geven we enkele voorbeelden.
THC kan helpen bij de behandeling van MS. Bij MS heeft de persoon veel last van chronische pijn of zenuwpijn. Deze pijn is niet volledig op te lossen, maar kan wel verminderd worden door THC te gebruiken. Er is namelijk aangetoond dat deze stof zorgt voor een vermindering van zowel chronische als zenuwpijn en daardoor het leven van een patiënt een stuk draaglijker kan maken.
Ook voor chemotherapie kan THC worden ingezet. Net zoals bij MS zorgt THC hier ervoor dat het leven van de patiënt draaglijker wordt. In dit geval zorgt de THC ervoor dat de patiënt minder hoeft over te geven en minder last heeft van misselijkheid. Tenslotte zijn er verschillende onderzoeken met THC uitgevoerd bij HIV-patiënten. Hier heeft THC goede resultaten geboekt bij het tegengaan van anorexia. HIV-patiënten kunnen namelijk last krijgen van problemen met gewicht en daardoor kan THC een welkome oplossing zijn. THC wekt namelijk eetlust op, waardoor de HIV-patiënten meer gaan eten en daardoor ook minder kans hebben om anorexia te krijgen.