Heineken viert 750 jaar Amsterdam met speciaal jubileumbier

24 apr , 16:00 Entertainment
hnk glazen mokum750 16x9
Heineken en 750 Jaar Amsterdam hebben de handen ineengeslagen. Als trotse stadgenoot en officiële partner van de jubileumviering hebben ze een speciaal pils gebrouwen genaamd Heineken® Studio Mokum750. Gisteren werd dit biertje trots gepresenteerd door vijf Amsterdamse horecaondernemers in het authentieke Amsterdamse café: Café De Eland. Wij waren erbij om dit jubileum te vieren en het biertje te proeven.
Rond een uur of half vijf werd het eerste fust geleverd. En hoe kan dit ook anders dan op de ouderwetse manier? Het allereerste fust arriveerde per ‘bierboeierboot’, waarna het eerste glas werd getapt. Café De Eland is meer dan alleen een plek voor een biertje, vertelt Heineken-historicus Demelza van der Maas. “Het café heeft altijd een verbindende rol gespeeld. Vroeger kwamen hier scheepslui na lange reizen, later schrijvers en kunstenaars. Vandaag is het nog steeds het hart van de stad,” legt ze uit.
heineken mokum750 setvexy svb 4269

Proostmoment door de hele stad

Maar niet alleen in Café De Eland werd er gisteren geproost. Om precies 19:50, wat symbolisch staat voor 750, werd ook in vier andere cafés die hebben meegedacht over de smaak het fust aangesloten. In Café ’t Lommertje, Coco’s Outback, Arie Goudvisch en Café ’t Spuitje klonken de glazen. Het mooiste aan alles? Dit feestelijke moment was voor de echte Amsterdammers. De buurtbewoners die hun eigen café echt als thuiskomen zien. “Of je nu uit de Jordaan, Oost of De Pijp komt: elke buurt heeft zijn stamkroegen, vol verhalen en vaste gasten. Ze vormen het sociale weefsel van de stad, de huiskamers van Amsterdam. Een plek waar iedereen samenkomt en waar nieuwe verhalen ontstaan,” vertelt de Heineken-historicus.

Bier met een Amsterdams karakter

Heineken® Studio Mokum750 is ontstaan uit een samenwerking tussen Heineken, stadsgenoten en vijf Amsterdamse caféhouders. Deze ondernemers dachten actief mee over de smaak. Hun ideeën inspireerden meesterbrouwer Willem van Waesberghe om een speciaal pils te creëren dat bij de stad Amsterdam past. Hij legt dan ook uit wat het bier zo lekker maakt. “Het is een verfrissend biertje dat lekker door-drinkbaar is met een Amsterdams karakter,” vertelt de meesterbrouwer vol trots. “Wat het mooie aan de Heineken® Studio Mokum750 is? Dat het net als vroeger gebrouwen is met tarwe en is vergist op een temperatuur van tien graden. Net als bij het brouwen van pils. Het is een ongefilterd tarwepils, met een licht gekruide en fruitige smaak dankzij korianderzaad en citrahop.” Zoals we Heineken kennen, is het unieke Heineken A-gist gebruikt. “Dit zorgt voor frisse fruittonen en een soepel karakter.”, zegt Willem
heineken mokum750 setvexy sva 5002

Een Heineken vraagt om een hapje

Een biertje is natuurlijk lekker, maar wat is een biertje zonder een lekker hapje? Bij elk biertje past een hapje, en meesterbrouwer Willem van Waesberghe vindt dat deze hapjes het best bij Heineken® Studio Mokum750 passen. “Dit is een biertje die je het best in een bruin café kunt drinken. Dan mag natuurlijk de bruine fruitschaal niet ontbreken, maar denk ook aan een zuurtje van Kesbeke bijvoorbeeld, of asperges. Daarnaast is dit biertje ook lekker met een visje, een kabeljauwtje bijvoorbeeld.”
Vanaf gisteren is het bier in 200 cafés in Amsterdam op de tap aangesloten. Wij vonden het in ieder geval een heerlijk biertje. Normaal kan een speciaal biertje zwaar vallen, maar daar is bij dit biertje geen sprake van. Hij drinkt inderdaad lekker door. Dus misschien sta jij deze Koningsdag in Amsterdam wel met een Heineken® Studio Mokum750 in je hand de verjaardag van de koning te vieren.
Delen met
Ook interessant