Heineken en
750 Jaar Amsterdam hebben de handen ineengeslagen. Als trotse stadgenoot en
officiële partner van de jubileumviering hebben ze een speciaal pils gebrouwen
genaamd Heineken® Studio Mokum750. Gisteren werd dit biertje trots
gepresenteerd door vijf Amsterdamse horecaondernemers in het authentieke
Amsterdamse café: Café De Eland. Wij waren erbij om dit jubileum te vieren en
het biertje te proeven. Rond een uur of
half vijf werd het eerste fust geleverd. En hoe kan dit ook anders dan op de
ouderwetse manier? Het allereerste fust arriveerde per ‘bierboeierboot’, waarna
het eerste glas werd getapt. Café De Eland is meer dan alleen een plek voor een
biertje, vertelt Heineken-historicus Demelza van der Maas. “Het café heeft
altijd een verbindende rol gespeeld. Vroeger kwamen hier scheepslui na lange
reizen, later schrijvers en kunstenaars. Vandaag is het nog steeds het hart van
de stad,” legt ze uit.
Proostmoment door de hele stad
Maar niet
alleen in Café De Eland werd er gisteren geproost. Om precies 19:50, wat
symbolisch staat voor 750, werd ook in vier andere cafés die hebben meegedacht
over de smaak het fust aangesloten. In Café ’t Lommertje, Coco’s Outback, Arie
Goudvisch en Café ’t Spuitje klonken de glazen.
Het mooiste aan alles? Dit feestelijke moment was voor de echte Amsterdammers.
De buurtbewoners die hun eigen café echt als thuiskomen zien. “Of je nu uit de
Jordaan, Oost of De Pijp komt: elke buurt heeft zijn stamkroegen, vol verhalen
en vaste gasten. Ze vormen het sociale weefsel van de stad, de huiskamers van
Amsterdam. Een plek waar iedereen samenkomt en waar nieuwe verhalen ontstaan,”
vertelt de Heineken-historicus.
Bier met een Amsterdams karakter
Heineken®
Studio Mokum750 is ontstaan uit een samenwerking tussen Heineken, stadsgenoten
en vijf Amsterdamse caféhouders. Deze ondernemers dachten actief mee over de
smaak. Hun ideeën inspireerden meesterbrouwer Willem van Waesberghe om een
speciaal pils te creëren dat bij de stad Amsterdam past. Hij legt dan ook uit
wat het
bier zo lekker maakt. “Het is een verfrissend biertje dat lekker
door-drinkbaar is met een Amsterdams karakter,” vertelt de meesterbrouwer vol
trots. “Wat het mooie aan de Heineken® Studio Mokum750 is? Dat het net
als vroeger gebrouwen is met tarwe en is vergist op een temperatuur van tien
graden. Net als bij het brouwen van pils. Het is een ongefilterd tarwepils, met een licht gekruide en fruitige
smaak dankzij korianderzaad en citrahop.”
Zoals we Heineken kennen, is het unieke Heineken A-gist gebruikt. “Dit zorgt
voor frisse fruittonen en een soepel karakter.”, zegt Willem
Een Heineken vraagt om een hapje
Een biertje is
natuurlijk lekker, maar wat is een biertje zonder een lekker hapje? Bij elk
biertje past een hapje, en meesterbrouwer Willem van Waesberghe vindt dat deze
hapjes het best bij Heineken® Studio Mokum750 passen. “Dit is een biertje die
je het best in een bruin café kunt drinken. Dan mag natuurlijk de bruine
fruitschaal niet ontbreken, maar denk ook aan een zuurtje van Kesbeke
bijvoorbeeld, of asperges. Daarnaast is dit biertje ook lekker met een visje,
een kabeljauwtje bijvoorbeeld.”
Vanaf gisteren
is het bier in 200 cafés in Amsterdam op de tap aangesloten.
Wij vonden het in ieder geval een heerlijk biertje. Normaal kan een speciaal
biertje zwaar vallen, maar daar is bij dit biertje geen sprake van. Hij drinkt
inderdaad lekker door.
Dus misschien sta jij deze Koningsdag in Amsterdam wel met een Heineken® Studio
Mokum750 in je hand de verjaardag van de koning te vieren.