Het jagen op buitenaardse objecten heeft jarenlang in de hoek van samenzweringstheorieën en wazige amateurbeelden gezeten. Maar dat lijkt nu te veranderen. Aan Harvard wordt gewerkt aan een nieuwe AI-camera die systematisch, objectief en continu de lucht scant op wat officieel ‘UAP’s’ worden genoemd: Unidentified Anomalous Phenomena.
De camera draagt de bijnaam 'Dalek' en is het eerste prototype van het Galileo Project, geleid door professor Avi Loeb van Harvard. Het doel: geavanceerde technologie gebruiken om eindelijk helderheid te krijgen over wat er allemaal door onze lucht beweegt en vooral, wat daarvan niet door mensen is gebouwd.
Slimme ogen op de hemel
De Dalek is uitgerust met infraroodcamera’s, optische lenzen, radio sensoren en microfoons. Alles wordt gestuurd door kunstmatige intelligentie die razendsnel objecten kan herkennen, volgen en analyseren. In plaats van speculatie komt er nu data. Veel data.
Volgens Loeb is het grootste probleem rondom
UAP-waarnemingen het gebrek aan open, wetenschappelijke waarneming. Veel bestaande beelden zijn afkomstig van het leger, vaak geheim of onduidelijk. De Dalek moet daar verandering in brengen. “De lucht is van iedereen,” aldus Loeb. En dus moet wat erin gebeurt ook publiek onderzocht kunnen worden.
Wereldwijd netwerk in de maak
De eerste Dalek wordt binnenkort geplaatst in Massachusetts, maar het blijft daar niet bij. Er zijn al plannen voor nieuwe observatoria in Pennsylvania en Nevada. Het Galileo Project wil uiteindelijk een wereldwijd netwerk van deze camera’s uitrollen, die dag en nacht de hemel in de gaten houden. Alle verzamelde gegevens worden gedeeld met de wetenschappelijke gemeenschap.
Wat deze aanpak uniek maakt, is de combinatie van moderne technologie met een volledig transparante methodiek. Geen geheimhouding, geen vage claims, alleen waarnemingen, keiharde data en openbare analyses. Het klinkt misschien minder spannend dan Hollywood-UFO’s, maar de kans dat we hiermee echt iets ontdekken is groter dan ooit.
En jij dan?
Voor de gemiddelde sterrenkijker verandert er voorlopig weinig, maar het idee dat er eindelijk serieus onderzoek wordt gedaan naar UAP’s is op z’n minst geruststellend. Geen gestuntel meer met smartphones en YouTube-compilaties, maar echte wetenschap die z’n werk doet. En zeg eerlijk, als we ooit een onbekend object in onze atmosfeer vinden, is het toch net iets fijner dat er
Harvard op de doos staat, dan een of andere hobbyclub uit het donkerste deel van Reddit.