Dit zijn de 10 grootste irritaties tijdens de kerst

25 dec 2022, 19:30 Entertainment
drukte

In de kerstliedjes op de radio worden de kerstdagen maar al wat verheerlijkt. It’s the most wonderful time of the year , blablabla. Toch ziet het er in de praktijk vaak wel wat anders uit en zijn de meesten weer blij als deze sociale-batterij-energie-zuigende dagen weer voorbij zijn. Daarom zocht FHM uit wat de grootste irritaties tijdens de kerst zijn?

1. Kerstkruid verschoten

In Nederland vieren de meeste mensen eerste en tweede kerstdag. Maar het begint eigenlijk natuurlijk allemaal op kerstavond en laat dat nou net vol staan met veel leuke feestjes. Grote kans dat je je kruid op deze avond al verschiet en je de volgende dag je gourmetpannetje vult met tweedehands brokken van gisteravond. Want effe eerlijk, we worden toch allemaal misselijk als we een kater hebben en de lucht van gourmet je neusvleugels binnenvliegt?

2. Kerstmuziek

Een tweede grote irritatie is natuurlijk de kerstmuziek. Op iedere radiozender is het te horen en er lijkt geen vernieuwing in te zitten. Mariah Carey vult zo al jaren haar zakken met haar kerst-hit. Kunnen we niet gewoon afspreken dat maar 1 zender kerstmuziek mag draaien?

muziek kerst scaled

3. Verplicht samenzijn

Tijdens kerst staat samenzijn met je familie natuurlijk centraal. Een groot verschil tussen familie en vrienden, is dat je ze niet zelf uitzoekt. Dat je neefje je beste vriend is en je tante de grappigste van het land. Ja, de kans blijft klein. Gezellig bij elkaar zitten met mensen die je 3 keer per jaar ziet. Moet het?

4. Kut cadeau's

Ja, ja een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Maar als je al jarenlang iedere kerst hetzelfde luchtje van je oma krijgt, dat nog penetranter is dan terpentine, dat bij het eerste spuitje al op je keel slaat en wc-eend nog lekkerder ruikt. Dan is het toch kut?

present scaled

5. Gourmetgeur

Een echte Hollandse traditie tijdens de kerst is natuurlijk gourmetten. Lekker makkelijk ieder zijn eigen pannetje en bakken maar. Owee als je aan andermans vleesje zit, hè. Maar goed, dat is tijdens het diner. De ergste klap komt nog wel de dag erna wanneer alle ellende in de gordijnen is getrokken, je bank naar gebakken vet ruikt en er een vieze laag op de kast zit. Merry Christmas xx.

6. Verplichtingen

Dit jaar hebben we natuurlijk niet volledig vrij, maar volgend jaar wel. Heerlijk! Een werknemersparadijs op het eerste gezicht. Maar in de praktijk is het gewoon hard werken. Je hebt meer energie na een lange kantoordag of na 10 uur op het land te hebben gewerkt. Het zijn volle 'vrije dagen' met alleen maar verplichtingen. Na kerstavond heb je het eigenlijk al wel weer gezien.

7. Dubbele familiebezoeken

Tegenwoordig heeft een groot deel van de bevolking gescheiden ouders, dat betekent 2 keer zoveel adresjes tijdens de kerst. Komen er ook nog eens nieuwe relaties van de ouders bij, dan krijg je al helemaal een tia van het aantal huizen dat je moet bezoeken. Die goeie oude coronatijd.

familie diner scaled

8. Hoge kosten

Allemaal leuk en aardig al dat luxere eten en die cadeautjes. Maar voor niks gaat de zon op, hè. Dat uitsloven voor je familie die je 3 keer per jaar ziet, gaat je wat knaken kosten. Dat wordt de maand januari weer op rantsoen gaan.

9. Fysieke en mentale uitputting

En dan de organisatie van de gehele poppenkast. Voordat het feest begint, ben je fysiek al uitgeput en vervolgens komt de mentale uitputting nog door het geforceerde gezellige gedoe. Je vreet misschien veel op zo’n kerstdag. We denken dat je ook een heleboel verbrand. Na de mentale uitputting komt er nogmaals een fysieke. Borden van het voor-, hoofd- en nagerecht, bestek, glazen en ga zo nog maar even door. Het levert een bende van jewelste op. En ja, de gastheer en -vrouw kunnen de boel weer lekker opruimen.

10. Drukte in de supermarkt

Natuurlijk vergeet heel Nederland ook een ingrediënt voor het kerstdiner. Als voorgerecht Aziatische zalmtartaar met avocadocrème, gevolgd door boerderijduif op het karkas gebraden en licht gerookt met een crème van pistache met hoijblanca olijfolie in combinatie met spitskoolcannelloni en eigen jus met jenever en als dessert chocolademouse met mango ganache op een zelfgemaakt tartelette. Ja, dat is ook wel wat anders dan andijvie stampot met een bal gehakt en een vlaatje. Het resulteert in een enorme drukte in de supermarkt.

Delen met
Ook interessant