Waarom gamen goed is voor je sociale vaardigheden

okt 21 2022, 11:00 Entertainment
gamen
Onderuitgezakt in je nest liggen met een zak chips en een controller in je hand. Je kunt bijna niet geloven dat het goed voor je sociale ontwikkeling kan zijn. Maar als je dit vroeger veel hebt gedaan, ben je waarschijnlijk een ontzettend gezellige pik. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gamen positieve vruchten kan afwerpen op je social skills.

Samenwerken tijdens gamen

Psycholoog Deirdre Enthoven vertelt dat veel games niet in je uppie maar in een groepje worden gespeeld. Aangezien je veel interactie hebt, leer je in games op deze manier samenwerken. Een vaardigheid die je ontwikkelt, is communicatie. Als je communicatieve vaardigheden on point zijn, heb je hier de rest van je leven natuurlijk profijt van. Daarnaast leer je in games omgaan met winnen en verliezen. Dit verklaart misschien waarom het tijdens een potje voetbal vaak heibel is op het veld. Ze hadden wat vaker FIFA moeten spelen.
Het wordt nog mooier, want gamen heeft nog meer positieve effecten. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat competitieve games leiden tot betere vriendschappen . Dit gebeurt wanneer de medegamers elkaar adviezen en complimenten geven. Daarnaast kunnen verlegen mensen door middel van gamen soms wel sociale contacten leggen, aangezien dit online laagdrempeliger is. Interesse in dezelfde games schept immers een band.

Real life

Dit is natuurlijk ontzettend positief allemaal, maar het is wel belangrijk dat je al deze online sociale vaardigheden vervolgens ook in real life toegepast. Je kunt van gamen volgens de onderzoekers veel leren, maar non-verbale communicatie wordt nog steeds lastig met een controller in de hand en je snoet voor een beeldscherm. Daarnaast train je behalve je duimen ook niet heel veel andere spieren in je lichaam en een gezond kleurtje op je bakkes komt er ook niet vanzelf. Gamen is dus goed, maar leer ook hoe sociaal doen in real life moet!
Delen met
Ook interessant