We snappen dat veel mannen wellicht tegen het koken opzien. Je denkt dat het moeilijk is? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kan makkelijk zo doen alsof je weet wat je aan het doen bent en een echte chef-kok uithangen terwijl je er geen snars van begrijpt. Gelukkig is Dumpert-chefkok Nick Toet er om ons te helpen!
Ga je wat aan hebben, want niet alleen jij, maar ook je (toekomstige) vriendin zal er de vruchten van plukken als je een beetje kan koken. Waarschijnlijk verdien je daar ook nog een amoureuze nacht mee. Dat is dan toch weer mooi meegenomen. Nick Toet, die je wellicht kent via Dumpert, gaat je hier een handje bij helpen met zijn nieuwe kookboek. Eten met Nick is voor iedere man die wel van een lekkere maaltijd houd. Hier zijn vast vijf makkelijke recepten waarvan iedereen onder de indruk zal zijn.
Het weer is helemaal kut buiten, veel te nat en te koud om naar buiten te gaan dus blijf gewoon lekker binnen en verwarm je zieltje met dit heerlijke stoofpotje! Dit is super makkelijk om in elkaar te flansen dus haal die boodschappen in huis en ga aan de gang.
Ingredi ënten
2 uien
2 teentjes knoflook
2 grote wortels
1/4 stuk knolselderij
4 sukadelapjes
3 el zonnebloemolie
50 gr boter
1 tl tomatenpuree
1 el bloem
1 bruin biertje (300 ml)
300 ml runderbouillon
5 takjes tijm
2 laurierblad
1. Verwarm je oven op crematiestandje 150 º C.
2. Snij je uien in halve ringenen hak je knoflook grof. Schil de wortelen en snij in stukken, snij een goed stuk knolselderij in blokken.
3. Pleur je olie en boter in de pan en laat heet worden, bestrooi de sukadelappen met een beetje zout en peper en bak je vlees goudbruin. Haal je vlees uit de pan en flikker je groenten in de pan en bak je groenten een beetje aan.
4. Flikker je tomatenpuree erbij en ontzuur voor 1 minuut. Gooi je bloem erbij en laat in 1 minuut garen. Flikker daarna je bier en bouillon toe.
5. Gooi de tijm en laurier erbij. Breng op smaak met een beetje zout en peper en voeg als laatste het vlees weer toe. Leg de deksel op de pan en zet de pan circa 2,5 uur in de oven tot het vlees zacht is. (of als je geen oven hebt, gebruik je een vlamverdeler op je fornuis en laat je hem net zo lang staan op het vuur.) Is het vlees mals? Serveer het lekker met wat aardappel puree!
Van alle fastfoodrestaurants was ik in mijn studententijd toch wel de grootste fan van Kentucky Fried Chicken. Ik weet nog steeds niet wat die geheime kruidenmix is die ze overal doorheen flikkeren, maar dat maakt ook niet uit. Belangrijk bij dit gerecht is dat je je kip goed laat marineren in de brine. Dit zorgt ervoor dat de gefrituurde kip lekker sappig en mals blijft. Laat de kip minimaal een nacht marineren. Dit is de EtenmetNick-versie van Kentucky Fried Chicken. Vingerlikkend goed.
Ingrediënten
Voor de brine
6 kipfilets, in grote repen
600 ml karnemelk
1 tl zout
1 tl zwarte peper uit de molen
1 tl gerookte paprikapoeder 4 el hatsas (zie p. 13)
Voor de bourbon maple syrup
4 el boter
250 ml maple syrup
50 ml bourbon
1 tl Korean pepper flakes
Voor het paneermengsel
250 g maismeel
400 g bloem
2 tl gerookte paprikapoeder
2 tl Korean pepper flakes
2 tl zout
1 tl zwarte peper uit de molen
Verder nodig
-Frituurolie, Voldoende om in te frituren
Benodigdheden
-Frituurpan
-Schuimspaan
-Keukenpapier
1. Pleur de kip met alle ingrediënten voor de brine in een bak. Meng en masseer de kip met een beetje liefde. Dek af en laat 1 nacht chil- len in de koelkast.
2. Gooi alle ingrediënten voor de bourbon maple syrup in een steel- pan en laat 5 minuten zachtjes koken. Neem van het vuur en laat afkoelen. Klaar ben je.
3. Gooi alle ingrediënten voor het paneermengsel in een bak en meng alles door elkaar.
4. Verhit de olie tot 175 ° C. Neem de kip uit het vocht, laat uitlekken en bewaar de brine. Gooi de kip eerst in de bloem, dan in de brine en dan weer terug in de bloem. Flikker de kip in porties in de olie en frituur in 5 à 6 minuten goudbruin en krokant. Haal met de schuim- spaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
5. Bam! Fried chicken klaar! Gooi er bourbon maple syrup op en geniet lekker.
Als je eens een keer niet van die saaie platte Hollandse pannenkoeken wilt maken, maak dan deze fluffy wolkjes voor je tongetje. Pleur er maple syrup en wat blueberries over en geniet er maar lekker van. Misschien wel de lekkerste pannenkoeken die ik ooit gegeten hebt.
In gredi ënten
200 g bloem
2 el suiker
1⁄2 tl baksoda
1⁄2 tl bakpoeder 1⁄2 tl zout
2 eieren
1 el boter, gesmolten
200 ml karnemelk
1⁄2 el suiker
Verder nodig
boter, om in te bakken stroop, om te serveren maple syrup, om te serveren blauwe bessen, om te serveren
Benodigdheden
-Bolzeef
-Hand- of standmixer
1. Zeef de bloem boven een grote bak en doe 11⁄2 eetlepel suiker, bak- soda, bakpoeder en het zout in dezelfde bak.
2. Splits de eieren; doe de eidooiers in een aparte bak en de eiwitten ook. Klop de eiwitten in 3 minuten schuimig en roer de karnemelk erdoor.
3. Klop de eidooiers met 1⁄2 eetlepel suiker tot een licht en bleek mengsel. Gooi de gesmolten boter erbij. Zorg dat de boter niet te heet is, anders krijg je roerei.
4. Meng het eidooiermengsel met het eiwitmengsel en spatel door elkaar.
5. Gooi de droge zooi bij de natte zooi en meng goed. Spatel de bloem door het ei heen en laat het beslag 10 minuten rusten in de koelkast.
6. Smelt wat boter in een koekenpan. Neem een grote lepel van het beslag en maak 3 hoopjes in de pan. Wacht tot er een paar bubbel- tjes verschijnen en flip ze dan om. Wacht nog 3 minuten totdat de andere kant gebakken is. BAM! Pannenkoeken klaar.
7. Gooi er wat stroop, maple syrup, blauwe bessen of wat de fuck jij lekker vindt op.
Gemalen vis met een heerlijk krokant jasje eromheen, met wat remouladesaus is misschien wel de perfecte combinatie. Net als Bassie en Adriaan, Peppie en Kokkie en Samson en Gert. Dit vrat ik bijna elke dag als ik vanuit school naar de viszaak kwam. Op een broodje, of gewoon zo met teringveel saus. Lekker man.
Ingrediënten
1 ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
500 g kabeljauw, in stukken
3 eieren
1 tl zout
250 g wit patentbloem
250 g paneermeel of panko
1 tl viskruiden (zie p. 75) remouladesaus (zie p. 65) frituurolie, voldoende om in te frituren
Benodigdheden
-Keukenmachine
-Frituurpan
-Schuimspaan
-Keukenpapier
1. Gooi de ui, knoflook en de kabeljauw in een keukenmachine. Maal tot een grove vispuree. Gooi nu 1 ei, het zout en het paneermeel of de panko erbij en meng nog een keer. Vorm de vispuree in gelijke frieten en laat even rusten.
2. Maak je paneerstation klaar: klop 2 eieren in een bak los, vul een bak met bloem en een bak met paneermeel. Wentel de visfrieten door de bloem, het ei en daarna door het paneermeel of de panko. Wil je extra crunch? Herhaal deze stappen dan nog een keer.
3. Verhit de olie tot 175 ° C. Cremeer de visfrieten tot ze goudbruin zijn. Haal ze met de schuimspaan uit de olie, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met viskruiden. Een kwak remouladesaus erbij en hoppa, klaar.
Wil je in Den Haag een bal met mayo bestellen? Bestel dan een beschuitstuitah met salluf! Mijn ouders hadden een viszaak en haalden hun vis altijd op de visafslag in Scheveningen. ’ s Ochtends om vijf uur moest ik mee in de auto om vis te halen. Als ontbijtje kreeg ik dan een koude chocomel en een broodje beschuitstuitah met salluf (Haags voor mayonaise) te vreten op de afslag. Hoe kleine jongetjes groot worden... Lekker man.
Ingrediënten
1 ei
50 ml volle melk
1 tl verse nootmuskaat zout en peper
600 g half-om-halfgehakt 1⁄2 bosje peterselie, fijngehakt
1 ui, geraspt
3 beschuiten, verkruimeld
250 g boter
1 el tomatenpuree
1 el mosterd
2 el ketjap
100 ml water
1. Meng voor de ballen in een maatbeker het ei met de melk, noot- muskaat en zout en peper. Gooi het gehakt en de peterselie in een grote bak. Pleur het eimengsel, de ui en de verkruimelde beschuiten erbij en meng alles helemaal de moeder. Vorm er 6 mooie, ronde ballen van.
2. Laat de boter langzaam smelten in een braadpan. Bruist het? Flikker nu de ballen in de pan en bak ze rondom tot ze allemaal een kleurtje hebben. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Draai ze af en toe even om.
3. Allemaal een kleurtje? Zet het vuur laag en gooi de tomatenpuree, mosterd, ketjap en het water erbij en laat indikken. Zorg dat alles van de bodem is gekookt en laat de ballen op laag vuur nog 10 minuten in de pan staan.
4. Jus klaar en ballen klaar. Pak er wat mayo en brood bij. Lekker man.
Eten met Nick is het nieuwe kookboek van Dumpert-fenomeen Nick van Toet. Dit boek staat bomvol makkelijke recepten en tips en tricks waardoor jij heerlijk zult gaan koken. De recepten variëren van Haagse worstenbroodjes tot Boeuf Bourguignon. De instructies zijn geweldig en makkelijk te begrijpen. In het boek leer je alle fijne kneepjes in de keuken zonder enige poespas. En zal een nieuwe wereld van smaak voor je open komen te staan. Bestel via deze link het nieuwe kookboek van Nick Toet.