Zelf je dromen beïnvloeden met nieuwe uitvinding van MIT

02 okt 2020, 14:30 Entertainment
fantasy 2995326 1920

Ok, we kunnen het eigenlijk niet beter inleiden door gelijk maar in het diepe te springen. Dromen beïnvloeden wil iedereen wel, maar Tómas Vega wilde wel héél graag dromen over Oompa Loompas. De technologische ingenieur besloot daarom om een apparaatje te ontwikkelen samen met andere onderzoekers van MIT.

Het resultaat: Tomás droomde over chocolade watervallen en Oompa Loompa's die vrolijk aan het zingen waren. Hoe flikte hij dat?

Dromen beïnvloeden

De REM-slaap kennen we intussen wel, maar van hypnagogie heb je misschien nog niet gehoord. Het is eigenlijk de luxe naam voor de periode waarin je wel in slaap bent, maar ook nog steeds half bewust bent van de buitenwereld. In deze toestand ben je nog erg aan het trippen en heel beïnvloedbaar. Tomás en de andere onderzoekers gebruikten de hypnagogische staat door audio af te spelen. In het geval van Tomás was dit dus het welbekende muziekje van de Oompa Loompa's. Het plantte het zaadje in zijn hersenen om te dromen over de wezentjes van Charlie and the Chocolate Factory .

Succesvolle test

De test was behoorlijk succesvol. De deelnemers werden aan sensoren gezet tijdens hun slaap om te meten wanneer ze in hypnagogie terecht kwamen. Zodra dit het geval was kregen ze een opdracht. In het geval van de test subjects was dit dromen over bomen. Van de groep die meedeed droomde 67% over bomen. De resultaten wisselden nog wel een beetje. Eén van de proefkonijnen droomde namelijk over een auto, maar dan wel in de vorm van een boom. Tja, dromen blijven rare dingen, natuurlijk.

Voordelen

Het voordeel van dromen beïnvloeden is dat het je kan helpen als je wakker wordt. In een onderzoek uit 2015 werd er gekeken naar mensen die lucide dromen beheersten. Dat is dus dat je jezelf getraind hebt om de baas de zijn over je brein als je slaapt. De dromers kregen een kleine vingeroefening mee. Door ze in hun dromen te oefenen, werden ze uiteindelijk in het echte leven ook beter in deze taak. Best handig, toch?

Delen met
Ook interessant