Drietal verantwoordelijk voor 9/11 moet levenslang brommen

01 aug , 12:20 Entertainment
wtc

Voor veel millennials is het een van de eerste grote nieuwsgebeurtenissen die op het netvlies gegrift staat: de aanslagen op 11 september 2001. We zijn inmiddels bijna 23 jaar verder, maar de afwikkeling van dit drama is nog steeds gaande. Zo hebben Khalid Sheikh Mohammed en twee medeverdachten schuld bekend - waardoor ze de doodstraf ontlopen, aldus The New York Times

Khalid Sheikh Mohammed wordt als architect gezien van de terreuraanslag. Hij kwam namelijk met het idee om vliegtuigen te kapen om wolkenkrabbers aan te vallen en presenteerde dit plan aan Osama bin Laden. De medeverdachten waren onder meer verantwoordelijk voor het trainen van de kapers. De mannen werden aangeklaagd voor onder meer de moord op 2.976 mensen.

Vastgehouden in Guantanamo Bay

Hoewel de mannen veroordeeld worden voor gruweldaden, hebben ze zelf ook heel wat moeten doorstaan. Zo zitten ze al sinds 2023 gevangen in Guantanamo Bay op Cuba. Hier zou de hoofdverdachte 183 keer zijn onderworpen aan waterboarden, een marteltechniek waarbij verdrinking wordt nagebootst. De bekentenissen konden hierdoor ongeldig verklaard worden als er een normale rechtszaak zou plaatsvinden. Door deze deal voorkomen de Amerikanen een lange rechtszaak en lopen de daders geen risico meer op de doodstraf. 

Gitmo (zoals Guantanamo Bay ook wordt genoemd) werd door de Amerikanen gekozen omdat de gevangenen dan buiten de Verenigde Staten blijven. Hierdoor zouden ze geen aanspraak maken op dezelfde grondrechten, maar dit argument werd in 2004 verworpen door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Al sinds het aantreden van Barack Obama in 2008 wordt er gehoopt dat de gevangenis gesloten gaat worden, maar dit is nog steeds niet gebeurd.

Na het doorstaan van dit regime is het dus niet gek dat de verdachten een aantal voorwaarden hadden voor hun bekentenissen. Zo eisten ze onder meer dat ze dat niet in isolatie terechtkomen en ze willen meer contactmogelijkheden met familie en vrienden.

Delen met
Ook interessant