De eerste week van social distancing zit er bijna op. Zowat heel Nederland zit thuis. Maar gelukkig hebben we deze 40 beste Netflix films. Als je die hebt uitgespeeld, dan kun je mooi verder naar de site van IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) voor een lekkere documentaire. Zij hebben namelijk 302 documentaires online gegooid.
302 documentaires. Dat zijn er verdomd veel. De site heeft gratis korte en lange films beschikbaar gesteld zoals Rafea: Solar mama, On the Way to School, Ukranian Sheriffs en Runaway en dus nog 298 andere documentaires. Naast die documentaires zijn er ook nog eens honderden festivaltitels tegen betaling beschikbaar. Omdat we snappen dat deze ruime keuze aan documentaires voor behoorlijk wat keuzestress kan zorgen, hebben we 5 documentaire-tips voor je klaarstaan.
In The Hanging maken we kenneis met de 19-jarige Kirill, aka ‘de Russische Spiderman’. Kirill is gesopt met zijn studie aan de beste universiteit van Rusland, dat heeft onbedoelde gevolgen. We zien Kirill klimmen naar de bovenste verdieping van flatgebouwen. We leren hem kennen via verhalen van zijn vrienden. Terwijl Kirill in het luchtledige bungelt tussen jeugdige vrijheid en verantwoordelijkheid, zegt hij niet gedreven te worden door leegte, maar door eigenzinnige ambitie en vrijheidszin. The Hanging kun je hier bekijken.
In deze documentaire kijken we een avondje mee met de Forcados Amadores de Montemor, een groep Portugese stierenvechters. De geschiedenis gaat terug tot 1939. Deze bloedbroeders moeten opniuew hun gevoel van onoverwinnelijkheid testen, nadat hun leider José Maria Cortes is overleden. Deze korte, experimentele film is opgedragen aan Cortes, die door de mannen wordt herdacht met een foto op een geïmproviseerd altaartje. Blood Brothers kun je hier bekijken.
In deze documentaire worden de honderd foto’s gevierd die volgens Time Magazine het wereldbeeld hebben gevormd. We zien onder andere het beeld van een foetus van achttien weken, van Lennart Nilsson in 1965. Of The Beatles die een kussengevecht houden uit 1964 van Harry Benson. Het beeld van de vallende man langs een van de Twin Towers, het zijn iconische plaatsjes die wereldveranderde momenten van de laatste 175 jaar tonen. Ze blazen een laagje stof van de geschiedenis en geven een totaal nieuwe blik aan deze beelden. Deze documentaire kun je hier bekijken.
De moderne superheld Gennadi Mochnenko heeft naam gemaakt met het gedwongen ontvoeren van dakloze, verslaafde kinderen in de Oekraïnse stat Marioepol.Hij confronteerd dealers en geweldplegers, organiseert publieke protesten tegen de drugshandel en treedt op in praatprogramma’s. Maar zijn aanpak krijgt veel kritiek. Je ziet het in de documentaire Gennadi Mochenko. Crocodile Gennadiy kun je hier zien.
Een jonge, Canadese virtualreality-expert, Daniel Voshart zet een 3D-analyse van een politiebeschieting online. Het is een van de meest besproken politiebeschietingen uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Walter Scott werd in 2015 maar liefst acht keer in de rug geschoten door een agent. Voshart analyseert het filmpje met geavanceerde computertechnieken en zet zijn eigen versie online. Dat zorgt voor heel wat reacties, voornamelijk haatreacties. De Canadees graaft cerder naar de waarheid en stuit op beedje 394. Dit fascinerende verhaal levert een interessante bijdrage aan de verhitte discussie over racisme bij de politie. Frame 394 kun je hier bekijken.