DJ Talk met David Guetta over het Nederlandse publiek, Future Rave en zijn hervonden geluk

dec 15 2022, 11:15 Entertainment
20201018 201017 amf guetta rudgrcom rudv4654 kopie 1
David Guetta staat al jaren aan de absolute top van de muziekindustrie. Hij heeft tientallen nummer 1 hits gescoord, samengewerkt met de beroemdste artiesten en heeft op alle mainstages van de grootste festivals ter wereld gedraaid. In de vorm van Future Rave heeft hij in samenwerking met de Deense dj MORTEN een nieuw concept gelanceerd, waarin ze zich hebben laten inspireren door de underground scene. Op Soundstorm in Saoedi-Arabië gingen wij in gesprek met David Guetta over zijn nieuwe richting, hernieuwde liefde voor de muziek en optreden in ons land: “Nederland heeft het moeilijkste publiek om voor te draaien.”

Future Rave I

Ik was het zat dat wij als dj’s nummers creëerden waarvan we dachten dat onze fans dat wilde horen. Niemand was meer origineel en alle artiesten kopieerden elkaar. Dus startte ik samen met mijn goede vriend MORTEN een nieuw concept: Future Rave. We distantiëren ons als dj's van wat we dachten dat mensen willen horen en creëren iets dat wij zelf graag willen draaien. Dat zijn geen hits of mainstream nummers. De ene keer is dat house of techno, de andere keer EDM of trance. Zolang het maar uniek is. We willen bruggen bouwen tussen de verschillende genres. Ik heb het gevoel dat ik samen met MORTEN een nieuw geluid heb gecreëerd.
brooklynmirage

Future Rave II

Future Rave heeft geweldig uitgepakt. Het maakt niet uit waar we draaien, het valt altijd goed in de smaak. Dat komt in mijn ogen omdat het universeel is. Zelfs op privéfeestjes werken de platen die passen in onze Future Rave filosofie beter dan de commerciéle nummers die iedereen kent.
170626 ushuaia big ar 037

Hits

De manier waarop we beslissen of we een plaat uitbrengen is simpel: we spelen het nummer tijdens een show en kijken naar de reactie van het publiek. Als de crowd helemaal uit z’n plaat gaat dan is dat voor ons het teken om het nummer te produceren en uit te brengen. Als het publiek een beetje timide reageert, dan blijft het nummer achter gesloten deuren en gebruiken we het alleen in onze sets. Door deze werkwijze heb ik ook mijn meeste hits gecreëerd.

Onbedoelde hits

Een tijd geleden vertelde ik de mensen van mijn label dat ik muziek wilde maken voor de dj’s. Ik bracht twee nummers: Bad en Shut me Down . Ongelofelijk hoe het soms kan lopen, want beide tracks werden nummer één hits en werden platgedraaid op de radio.
future rave selects2022 0520 012949 0037 ec scaled

Muziekstijlen

Mijn tip aan een jongere generatie dj’s? Het belangrijkste is dat je een goede smaak ontwikkeld. Ga dus ook naar feesten, want daar kan je de dj’s zien en kun je geïnspireerd raken. Op die manier word je op de goede manier beïnvloedt. Als je echt verder wil als artiest, dan moet je zorgen dat je uniek bent. Wees origineel en creatief. Stel je voor wat er gebeurt als we muziekstijlen gaan combineren die nog nooit gecombineerd zijn. Je kan altijd iets nieuws maken.

"Ik volg nog steeds tutorials over de muziekscene op YouTube. Je kan altijd meer leren."

Titanium

Titanium is nog steeds mijn favoriete plaat aller tijden. Het is een nummer wat behoort tot de jongere generatie. De plaat heeft meer dan 1 miljard streams en ik hou ervan om Titanium te draaien tijdens een show. Maar het is veel verrassender als ik Future Rave tracks draai, dan als ik Titanium ga draaien. Je ziet een veel grotere reactie van het publiek als de kickdrum of de drop van zo’n splinternieuw nummer gruwelijk is. Zo’n reactie geeft mij misschien nog wel meer voldoening dan de tienduizenden mensen die Titanium mee kunnen zingen.
future rave selects2022 0520 004333 7513 ec scaled

Nederlands publiek

In Europa zijn we natuurlijk verwend met dit soort feesten. Waarom? Zij kunnen elk weekend naar feesten met de grootste dj’s. De movement die ik in Saoedi-Arabië zie is geweldig. Misschien begrijpt nog niet iedereen de muziek, maar je ziet dat iedereen de festivalervaring waardeert. Ik heb vrouwen met tranen in hun ogen zien staan, omdat ze voor het eerst in hun leven bij zo’n show aanwezig zijn. Het is fantastisch om getuige te zijn van de eerste stappen die dit land zet in de ontwikkeling van dancemuziek. Het maakt me trots om daar deel van uit te maken.

"Nederland heeft het moeilijkste publiek om voor te draaien."

Plezier

Soms speel ik een nieuwe track tijdens een show en merk ik aan de mensen dat ‘ie niet lekker valt. Vroeger gebeurde dat wel eens bij When Love Takes Over ft. Kelly Rowland. De dansvloer liep soms leeg als ik dat speelde. Ik had daar geen boodschap aan, want mijn gevoel zei dat het een fantastische hit kon worden. Ik bracht het uit en nu is het beoordeeld als ‘number one dance-pop collaboration of all time’. Soms moet je dus gewoon je gevoel volgen. Dat is precies wat ik doe met Future Rave. Het heeft me het plezier teruggegeven in de muziek. Nu ik met MORTEN hieraan werk is er weer een vlam in mij gaan branden die ik een tijdje heb gemist. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: volg je gevoel, want het kan je veel moois brengen.
Meer van MDLBeast Soundstorm? Lees onze festival review . Meer over Future Rave, check hier hun laatste release en volg ze op Instagram .
Delen met
Ook interessant