De spannende kant van een wielerploeg in ‘De Raboploeg’

jul 03 2021, 12:00 Entertainment
9789048855100
De Rabobank wielerploeg was een succesvol team. De Vuelta, de Giro, ja zelfs bijna de Tour de France werden gewonnen. In 17 seizoenen gebeurden er genoeg interessante dingen. De exit van Michael Rasmussen in de gele trui, Michael Boogerd en Erik Dekker die klassiekers winnen, jongeren die eetstoornissen oplopen, mislukte transfers zoals die van Lance Armstrong. Die komen allemaal aan bod in het woensdag verschenen boek ‘De Raboploeg’ van journalist Maarten Kolsloot. Leuk allemaal, maar werd er nog echt wat spannends gedaan? Die verhalen kennen we al een beetje uit de mond van Thomas Dekker. Naar nu blijkt geen uitzondering.

Eindelijk prof, doodse stilte

Rabo-jongeren die overstapten naar de profs kregen bijna zonder uitzondering een cultuurschok te verwerken – een negatieve dan. Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen: ‘Sommige junioren kregen betere begeleiding dan bij een aantal profploegen.’ De begeleiding bij de amateurs voelde voor Stef Clement ‘als de hogeschool voor wielrenners’. Bij de profs was het vooral zelfstudie. ‘Voor sommige amateurs die overgingen naar de profploeg was het een hele terugval in begeleiding,’ zegt Van Diemen, ‘daar moesten ze het zelf maar uitzoeken.’ Wat horen de jonge profs dan wél? ‘Die wedstrijd moet je er zijn en zorg maar dat je goed bent,’ zegt Thorwald Veneberg over de profmentaliteit in die dagen. ‘Je moest zelf je begeleidingsteam uitzoeken en was veel meer je eigen bv-tje.’ Bij de bank vinden ze deze manier van topsport bedrijven trouwens onbegrijpelijk. En zij niet alleen.

Rabo-opleiding

Marc de Maar heeft de hele Rabo-opleiding doorlopen wanneer hij in 2005 een profcontract tekent. De maanden daarna blijft het stil. Eind 2005 krijgt hij een telefoontje. ‘Dat was vrij kort. Zo van: zorg maar dat je goed in orde bent als we op trainingskamp gaan. Toen was het al december. Ik had nog een maand te gaan tot dat trainingskamp.’ Hij lacht. ‘Gelukkig had ik goed getraind.’ Die matige begeleiding bij de overstap naar de profs valt ook Bobbie Traksel ten deel wanneer hij in 2000 als 18-jarige prof wordt: ‘Ik moest aan de hand mee worden genomen, van: zo moet je trainen. Zo moet je leven. Daar was de ploeg niet op voorbereid. Adri van Houwelingen begeleidde in zijn eentje zo’n beetje 25 renners. Natuurlijk viel ik dan af. Dat was een gemis voor mijn carrière.’ In latere jaren wordt de begeleiding van profs beter verdeeld bij Rabobank.

Spannend trainingskamp

Het eerste trainingskamp voor De Maar in Spanje is spannend. Hij heeft kort daarvoor zijn ploeggenoten ontmoet. Aardige gasten. Leuke vrouwen en vriendinnen ook. Nu is het trainingskamp een paar dagen onderweg. De jonge prof was erg onder de indruk van Erik Dekker, die vertelt op oudejaarsavond al om halftien naar bed te gaan om de volgende dag goed te kunnen trainen. Wat een beroepsernst. Nu vraagt een andere collega of hij meegaat om een biertje te drinken. De Maar is vereerd. Trots vertelt hij het verhaal aan zijn vader. ‘Maar jullie zijn toch op trainingskamp?’ ‘Doe niet zo flauw, pa.’ De taxi vertrekt. De Maar ziet een paar leuke cafés passeren. Ze stoppen bij een exclusieve tent buiten de stad. Z’n ploeggenoten voelen zich volledig op hun gemak. Jasjes worden aangenomen. Langzaam gaat er bij De Maar een lichtje branden. Voor hij het weet zijn z’n teamgenoten uit beeld verdwenen. Hij gaat aan de bar zitten en bestelt wat bier. Vrij prijzig, glazen van meer dan een tientje. Hij vond het ook wel een beetje eng. De Maar is in deze Spaanse hoerenkast het middelpunt van de belangstelling. ‘Als je een halfuur allemaal heel mooie vrouwen van je af moet houden die tegen je aan schuren, is dat best lastig,’ zegt hij nu. Na een tijdje komen z’n ploeggenoten weer terug. De taxi vertrekt. Via een achteringang sluipt het gezelschap het hotel binnen. De Maar verbaast zich erover dat dertigers nog moeite doen om bij wijze van spreken via de regenpijp naar hun kamers te sluipen. Hij zal dit soort dingen vaker zien. Maar hij wordt niet meer mee uit gevraagd. Sowieso heeft de jonge coureur de indruk dat de ploegleiding zich drukker maakt om het feit dat hij voorafgaand aan een etappe eens een pizza eet, dan dat de Rabo-bazen zich opwinden over hun hoerenlopende kopmannen.
‘De Raboploeg’ verscheen woensdag 23 juni bij uitgeverij Inside. Onder andere bij Bol.com verkrijgbaar!
Delen met
Ook interessant