De Gouden Uil gevonden na een schattenjacht van 31 jaar

04 okt 2024, 12:00 Entertainment
depositphotos 55936913 xl

De afgelopen drie decennia zijn al meer dan 200.000 fanatieke schattenjagers opzoek geweest naar de Gouden Uil. Na 31 lange jaren is er dan eindelijk een ontknoping van deze India Jones speurtocht. De Gouden Uil - of eigenlijk een bronzen replica - is opgegraven. En de prijs? Een beeldje van 150.000 euro. Niet verkeerd toch?

Mogelijk dat je ooit hebt gehoord van de Gouden Uil, maar ongetwijfeld denken nu de meesten onder ons: “De gouden wat?”. Deze epische speurtocht begon in 1993 toen een anonieme knakker genaamd Max Valentin (echte naam: Régis Hauser) besloot om zijn vrije tijd te vullen met het verzinnen van raadsels die zó ingewikkeld waren, dat zelfs Einstein ze niet had kunnen ontrafelen. Hauser gebruikte een synoniem, omdat hij bang was dat doorgeslagen schattenjagers hem zouden komen opzoeken.

De Gouden Uil

Het idee? Begraaf een replica van de Gouden Uil in Frankrijk in en verstop de oplossing in een boek met twaalf raadsels. Simpel, zou je denken. Nou, niet echt. En terwijl Hauser in 2009 stierf, bleek de locatie van de Gouden Uil onbekend en was de echte Uil bijna geveild. Fijn als dat je erfenis had kunnen zijn.

Puzzel-skills

Hauser dacht dat de uil binnen een paar maanden wel gevonden zou worden. Maar hij had duidelijk niet gerekend op de puzzel-skills van de gemiddelde Fransman, want meer dan 200.000 mensen later duurde het 31 jaar voordat iemand het eindelijk had begrepen. Maar blijkbaar heeft diezelfde Fransman wel een enorme dedication naar het vak, want wij hadden het al opgegeven na 2 maanden.

Vinder

En wie is de gelukkige vinder? Dat is nog steeds een goed bewaard geheim. Wat we wel weten is dat de mysterieuze winnaar nu thuis zit met een replica van de Gouden Uil en een niet heel bescheiden geldbedrag in zijn zak. En het echte gouden beeld? Die zit nog veilig opgeborgen, klaar om geruild te worden zodra de winnaar alle raadsels correct heeft opgelost. Hopen dat hij die antwoorden niet per ongeluk op z’n oude laptop heeft staan.

Delen met
Ook interessant