De 11 opmerkelijkste wintertransfers in de Eredivisie

14 jan , 16:55 Entertainment
depositphotos 629441848 l

Het is weer januari en dat betekend dat er weer een belangrijke periode is aangebroken in de belangrijkste bijzaak van het leven, voetbal. Op nieuwjaarsdag is namelijk de wintertransferperiode van start gegaan, en mag jouw favoriete club zich weer mengen met het wereldwijde transfergeweld. Ook in onze vaderlandse competitie worden er met regelmaat spelers aangetrokken in deze periode en hebben we 11 opmerkelijke transfers voor je op een rijtje gezet.

11 – Keisuke Honda van Nagoya Grampus naar VVV Venlo

In de winter van 2008 werd Keisuke Honda overgenomen voor een bedrag wat de meeste Nederlanders wel kan bekoren. De Japanner maakte vanuit Japan namelijk transfervrij de overstap naar VVV Venlo en dat hebben ze in het zuiden geweten want daar groeide hij uit tot een absolute smaakmaker. De middenvelder met de beroemde achternaam maakte in 68 duels maar liefst 24 doelpunten en verdiende daarmee een miljoenentransfer naar CSKA Moskou. Eerst was er interesse van de Nederlandse traditionele topdrie, maar tot een transfer kwam het niet. Niet veel later stond het grote AC Milan op de stoep.

10 - Balázs Dzsudzsák, van Debreceni VSC naar PSV

Een naam waar bij de meeste PSV-fans het hartje nog steeds sneller van gaat kloppen. Balázs Dzsudzsák maakte eveneens in de winter van 2008 de overstap naar ons vaderland. Voor 2,5 miljoen vertrok de Hongaar naar Eindhoven, die hij door zijn goede spel en doelpunten bijna eigenhandig kampioen maakte dat jaar. In 144 wedstrijden scoorde hij er 44, en maakte net als Honda ook de destijds lucratieve overstap naar Rusland. In 2011 werd hij speler van het toen door sjeiken overgenomen Anzji Machatsjkala en werd de Hongaar teamgenoot van legendes als Samuel Eto’o en Roberto Carlos. Niet verkeerd.

9 – Edgar Davids, van Tottenham Hotspur naar Ajax

We duiken een jaartje verder de historie in, want in de winter van 2007 maakte verloren zoon Edgar Davids transfervrij de overstap van Londen naar Amsterdam. Davids was natuurlijk een van de smaakmakers in het gouden tijdperk in de jaren '90 van Ajax, toen de Amsterdammers onder andere in 1995 de Champions League wist te winnen. De voetballer die bekend stond om het dragen van een sportbril tijdens wedstrijden, hij lijdt aan een oogaandoening, droeg het shirt van Ajax na zijn overstap in totaal nog 25 keer. Één doelpunt wist in die duels te maken, maar was desalniettemin erg belangrijk. Na de periode in Amsterdam hing hij figuurlijk zijn schoenen aan de wilgen, maar dook in 2010 terug op de Europese velden bij Crystal Palace.

8 - Lucas Pratto, van River Plate naar Feyenoord

Een wat recentere transfer, al kan het zijn dat je deze allang weer vergeten bent. In 2021 werd Lucas Pratto voor een halfjaar door River Plate verhuurd aan Feyenoord. Maar het dienstverband in Rotterdam was voor De Argentijn, ook wel liefkozend de Beer genoemd, geen succes. Met veel bombarie werd Pratto op nieuwjaarsdag aangekondigd, maar wist in de zeven gespeelde duels in de Eredivisie, geen enkel doelpunt te maken. En dat was voor een spits van zijn kaliber wel erg matig. “Doelpunten maken is mijn werk”, vertelde de Beer destijds in een interview, blijkbaar was hij dus een half jaar op vakantie in Rotterdam.

7 – Ji Sung Park, van Kyoto Sanga naar PSV

Terug naar Eindhoven, want in 2003 stapte Ji Sung Park over vanuit het Japanse Kyoto Sanga naar PSV. De Eindhovenaren en Kyoto Sanga gaven met vijf miljoen een klap op de deal en groeide de Koreaan uit tot een beslissende speler bij PSV. Park begon wat matig aan zijn eerste seizoen, maar maakte in de jaren daarna een uitstekende indruk in het shirt van de vierentwintig voudig landskampioen. In 64 duels scoorde hij een keurige 13 doelpunten en maakte in 2005 een toptransfer naar Manchester United. Hij werd daarmee de eerste Koreaan ooit die bij een Europese topclub terechtkwam.

6 – Steven Bergwijn, van PSV naar Tottenham Hotspur

Een uitgaande transfer dit keer, want die tellen ook. Het is voor Steven Bergwijn momenteel namelijk de tweede keer dat hij in Nederland speelt, want hij speelde namelijk al eerder bij PSV. Hij stroomde vanuit de jeugd door naar het eerste efltal van de Eindhovenaren en wist daar een aantal jaar flink indruk te maken in de hoofdmacht. In Januari 2020 stond Tottenham Hotspur op de stoep, die een bedrag van 35 miljoen overmaakte naar de bankrekening van PSV. Kassa, en dat net voor de coronapandemie. Over perfecte timing gesproken. Zijn avontuur in Londen begon veelbelovend met in zijn debuut een doelpunt tegen Manchester City, maar Steven wist nooit een absolute basisklant te worden in het Tottenham Hotspur Stadium en verbaasde vriend en vijand vorig seizoen met een terugkeer naar Nederland.

5 – Luis Suarez, van Ajax naar Liverpool FC

We blijven even in Amsterdam, want tussen 2007 en 2011 speelde ene Luis Suarez in de Johan Cruijff Arena. Na een sterk seizoen bij FC Groningen wist Luis in 2007 een transfer af te dwingen naar de Nederlandse recordkampioen, en werd in Amsterdam een regelrechte sensatie. In 114 wedstrijden had Luis een uitstekend moyenne met 83 doelpunten en klopte in de winter van 2011 Liverpool aan bij Ajax om de Uruguayaan over te nemen. 26,5 Miljoen mochten de Amsterdammers bijschrijven op hun rekening en werd Suarez een van de beste spitsen ter wereld in de stad van de Beatles. Zijn supersterrenstatus werd compleet toen hij later voor ruim 80 miljoen de overstap maakte van Liverpool naar Barcelona, waarna hij jarenlang onderdeel is geweest van misschien wel het meest gevreesde trio ooit in het Europese voetbal, MSN. Oftewel Messi, Suarez en Neymar.

4 – Ibrahim Afellay, van PSV naar FC Barcelona

We gaan weer even 120 kilometer terug naar het zuiden, want in Eindhoven stroomde in 2004 een jochie genaamd Ibrahim Afellay vanuit de jeugd door naar het eerste elftal van PSV. Dat seizoen mocht hij mondjesmaat meespelen, maar groeide in de jaren daarna uit tot onbetwiste basisspeler. De ooit Nederlands Talent van het Jaar groeide speelde in totaal 159 wedstrijden voor de club, en als je als middenvelder daarin 35 doelpunten maakt heb je het meer dan prima gedaan hoor. Dat viel in Catalonië ook op, want niemand minder dan FC Barcelona informeerde naar de diensten van de Utrechter. De opbrengst viel echter tegen, want PSV verdiende maar drie miljoen aan de transfer. Zijn tijd in Spanje viel tegen en werd meerdere keren uitgeleend aan verschillende clubs. Eerst aan het Duitse Schalke 04, later aan het Griekse Olympiakos. Vanaf 2015 speelde de beste man in de Premier League, maar kon zijn talent ook niet op een cold rainy night in stoke etaleren, want werkgever Stoke City vond het in 2019 wel weer welletjes zo. Na een korte terugkeer bij jeugdliefde PSV, stopte Afellay in 2020.

3 – Sebastien Haller, van West Ham United naar Ajax

We blijven pendelen tussen Amsterdam en Eindhoven, want in 2021 vertrok Sebastien Haller voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro van West Ham United naar Amsterdam. Meteen de duurste speler in de Eredivisie ooit, over druk op je schouders gesproken. Maar de Ivoriaan deerde die titel niets, want hij groeide in anderhalf jaar tijd uit tot een sterkhouder in Amsterdam. Met 32 gescoorde doelpunten in slechts 50 duels mag je prima thuiskomen, en in Duitsland leken ze dat ook gezien te hebben. Net over de grens bij Dortmund waren ze onder de indruk en maakte Borussia Dortmund zo’n 31 miljoen over naar de hoofdstad van haar buurland. Zijn tijd in het Ruhrgebied staat echter vooral bekend om zijn ziekte, want vorig jaar zomer werd er teelbalkanker ontdekt bij de spits. Gelukkig overwon hij deze vreselijke ziekte en mag de beste man weer sinds dit jaar doen waar hij goed in is: doelpunten maken.

2 – Klaas Jan Huntelaar, van Ajax naar Real Madrid

We blijven nog even in de hoofdstad, want ook de transfer van Klaas Jan Huntelaar is er eentje die in deze lijst moet worden opgenomen. The Hunter staat bekend als een van de beste spitsen die Nederland ooit gekend heeft en maakte in 2006 tot 2008 furore bij Ajax. Met ruim 80 doelpunten in 104 duels, schiet Huntelaar figuurlijk alles kapot in Amsterdam. In Spanje raakte concullega Ruud van Nistelrooij langdurig geblesseerd en kwam de topclub bij landgenoot Huntelaar uit om ‘m te mogen vervangen. In de winter van 2009 maakte Klaas Jan voor 27 miljoen euro de overstap naar de Spaanse hoofdstad. Lang heeft de spits niet mogen genieten van het lekkere weer, want een halfjaar later mocht ‘ie alweer vertrekken. AC Milan verwelkomde de spits in de modestad, waarna hij een jaar later terecht kwam bij Schalke 04 en daar uitgroeide tot een publiekslieveling.

1 – Alfonso Alves, van SC Heerenveen naar Middlesbrough

Dit keer geen transfer van de traditionele topdrie. Nee, voor de meest opvallende wintertransfer ooit in de Eredivisie moeten we naar het hoge noorden. In het stadje Heerenveen maakte we in 2006 kennis met de Braziliaan Alfonso Alves. De Friezen betaalden destijds 4,5 miljoen voor de goaltjesdief, wat nog steeds het record van duurste aankoop uit de clubgeschiedenis is voor Heerenveen. Men wist niet wat ze zagen in het Abe Lenstra Stadion, want in 39 duels wist Alves 45 keer te scoren en liet daarnaast ook geen spaan heel van Heracles Almelo in een competitieduel in 2007. Maar liefst zeven keer mocht keeper Pieckenhagen een doelpunt van de Braziliaan uit het net vissen, wat tot op heden nog steeds een record is. Het Britse Middlesbrough wist uiteindelijk genoeg en trok de portemonnee. Voor maar liefst 20 miljoen euro vertrok Alfonso uit Heerenveen, en dat is, je raadt het al, een nog steeds staand transferrecord voor de Friezen.

Delen met
Ook interessant