De legendarische David Attenborough, een van de meest geliefde Britten aller tijden, blaast over een aantal weken 98 kaarsjes uit. Met zijn iconische stem spat zijn passie voor de natuur als ASMR door je speakers. Hij waarschuwt ons met enige regelmaat voor het beschermen van de natuur en het intact houden van de aarde. Een van zijn belangrijkste boodschappen kwam aan het einde van zijn documentaireserie Frozen Planet II uit 2022. Iets wat hij het allerliefste wil.
Sir Attenborough heeft voor waterige ogen gezorgd; het leek zijn laatste smeekbede te zijn. En als een man als deze, van bijna 100 jaar, je iets vertelt – dan luister je. Zit je dan, knus voor de buis. Het natuurgenie haalt zijn serieuze bril tevoorschijn en begint over die hele opwarming van de aarde. Die ene kwestie die ons allemaal een beetje ongemakkelijk doet schuiven op de bank. Hij smeekt ons bijna om die temperatuur niet te laten stijgen.
Zo fluistert hij, bijna smekend, om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden om de nog catastrofalere gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Een wake-up call vermomd als natuurfilm. Als we dat niet halen, krijgen we volgens Sir David geen tweede kans. Kijkers vonden zijn woorden hartverscheurend. Maar hé, de man is bijna 98. Hij heeft meer ervaring dan een T-rex die door Jurassic Park heeft gewandeld. En hij zegt dat het hoog tijd is dat we de rotzooi die we hebben gemaakt eens gaan opruimen. Het zijn de meest hartverscheurende momenten van zijn carrière geweest; het zien van de schade die de mensheid heeft toegebracht aan de wereld.
Maar Sir David is niet alleen een doemdenker. Nee, hij gelooft echt dat we het kunnen fixen. En zijn remedie? Ga naar buiten. Neem tien minuutjes de tijd, observeer een boom of een eend en misschien, heel misschien, komen we erachter dat we die natuur eigenlijk best wel belangrijk vinden. Dat klinkt toch als een redelijk deal? Laten we de wereld redden, één natuurfilm en tien minuten buiten zitten – dan zijn we al een heel eind.