De croquet met een Q viert vandaag zijn vijftigste verjaardag

11 feb 2020, 14:00 Entertainment
holtkamp horeca croquetten

De croquet met een Q is vandaag officieel een Abraham . Jup, dit lekkere snackje is vijftig geworden. De kalfskroket van Holtkamp Horeca Patisserie & Croquetten is de Rolls Royce onder de kalfscroquetten. Hij is niet voor niets wereldbekend. Zo kan je deze specifieke croquet halen van Amsterdam tot aan Hongkong.

Het geheim van dit zalige bruine stokkie wordt al 50 jaar bewaard in een afgesloten kluis. Het is tenslotte het lekkerste qroketje ter wereld en zoals culinair recensent Johannes van Dam ooit zei: "de beste croquet van Nederland verdient het om met een Q geschreven te worden." Zeer mooi gezegd, Jo.

Croquet

Het is niet zo makkelijk om een zalige croquet te maken. Zo helpen meerde bedrijven mee aan de grondingrediënten. En dat al 50 jaar. Het vlees, dat ze gebruiken voor de bouillon, wordt zo lang als onze vader leeft, geleverd door een slager uit de hoofdstad. Het paneermeel, dat zorgt voor een lekker dun laagje over de kroket wordt verzorgd door een paneerbakkerij uit Barneveld. Zij bakken maar liefst 1.000 casinobroden per week, om het vervolgens te vermalen tot paneermeel. De reden dat ‘ie nog steeds zo lekker is komt volgens Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca, doordat ze het lekker normaal houden: “Onze croquetten maken we al 50 jaar volgens hetzelfde recept. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. Eigenlijk is er niets veranderd, dat is ons geheim.” Nu is het alleen geen geheim meer.

Bewijs voor allerbeste

In 2005 besloten ze om hun keuken, gelegen aan de Vijzelgracht, te verplaatsen naar een gemoderniseerde keuken in Sloterdijk. Nu kunnen ze potverdikkeme veel croquetten maken en hun hele toko uitbreiden. Het is tenslotte een gemis als je nergens de beste kroket ter wereld kan eten. Cees Holtkamp, grondlegger van de qroquet, kreeg laatst een verdomd mooi compliment: “Tot op de dag van vandaag, terwijl ik ze ook echt niet meer zelf maak, zeggen de mensen; als ik jullie croquet proef, dan moet ik aan mijn oma denken die ze zelf maakte.” Een compliment dat goud waard is.

kalfscroquet brasserie holtkamp horeca 01 1024x683
kalfscroquet culinair holtkamp horeca01 1024x1024
Delen met
Ook interessant