Als je even terugdenkt aan al die verslagen, opdrachten en essays die je hebt moeten schrijven om je school door te komen, dan word je al bijna misselijk. Met pen en papier schrijven tot je kramp in je hand kreeg. Met inkt op je pols liep je het klaslokaal uit na een heftige toets, trauma's. Tegenwoordig hebben de scholieren het een stuk makkelijker. Twee jaar corona, waarin afkijken, spieken en frauderen makkelijker was dan ooit. Nu is corona voorbij en duikt er een nieuwe tool op: ChatGPT. Een kunstmatige intelligentie chatbot die met een paar trefwoorden jouw verslagen, essays en scripties in elkaar flanst alsof het niks is. Angstaanjagend.
ChatGPT is een voorbeeld van de kunstmatige intelligentie van de toekomst. Je kent al die sciencefiction films wel waarin computers de aarde over nemen. Het lijkt allemaal een grapje, maar ChatGPT is een tool die veel menselijk denkwerk overbodig maakt en dat klinkt toch best wel eng.
ChatGPT is oorspronkelijk gestart als een dialoog-machine. Een tool waarmee je gesprekken kon voeren met de computer, maar het is nu zoveel meer dan dat. Naast dat middelbare scholieren en studenten het nu gebruiken om verslagen te schrijven, kan het nog veel meer. Je kan ChatGPT jouw roadtrip laten plannen tot in de details met één druk op de knop. Een nieuw kookrecept nodig? ChatGPT genereert er tientallen als je ook maar een paar trefwoorden intoetst. Essay of scriptie schrijven? Dat doet ChatGPT in twee minuutjes.
Het klinkt allemaal leuk, maar deze revolutie zal nog veel groter worden binnen het onderwijs en de arbeidssector, waarbij kunstmatige intelligentie een groot deel van het werk uit handen kan nemen. Het gevaar is dan weer dat we te veel werk uit handen laten nemen. In Australië moeten studenten op sommige scholen al hun werk per direct weer met pen en papier schrijven. Dit is puur om te voorkomen dat studenten ChatGPT gebruiken. Microsoft heeft al aangegeven dat ze 49% van ChatGPT willen overkopen voor 10 miljard. Dat geeft wel aan hoeveel waarde deze kunstmatige intelligentie heeft. Wil je zien hoe het werkt? Hieronder liet een man een pleidooi voor in de rechtszaal schrijven door ChatGPT. Zijn menselijke advocaten op deze manier overbodig?