Een paar beleggingspanden kopen om financieel onafhankelijk te worden?

15 jan 2023, 9:00 Entertainment
depositphotos 12359763 xl
Bij finfluencers is beleggen in vastgoed meestal een standaard onderdeel van hun aanbevelingen. Het zorgt voor meer spreiding in de beleggingsportefeuille en het zou de beste manier zijn om financieel onafhankelijk te worden, maar is dat wel zo? Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan die belangrijk zijn om te weten voordat je aan dit avontuur begint.
Natuurlijk, als alles goed gaat, kan een beleggingspand voor een mooie inkomstenbron zorgen als aanvulling op je inkomen of pensioen of ter vervanging van je pensioen. Elke maand huurinkomsten, terwijl je geen last hebt van de inflatie of lage spaarrente en ook nog eens geen belasting betaalt over deze huuropbrengsten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Welke obstakels kom je tegen bij het kopen van beleggingspanden ?

De financiering

Houd er rekening mee dat de financiering van een beleggingspand anders is dan die van de aankoop van een eerste huis:
  • Er wordt door geldverstrekkers een opslag gerekend bovenop de hypotheekrente.
  • Vaak krijg je maximaal 80% van de taxatiewaarde van een beleggingspand als hypotheek. De overige 20% moet eigen geld zijn.
  • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Niet alle geldverstrekkers bieden een financiering voor een beleggingspand aan.
  • Bij een beleggingspand is de overdrachtsbelasting maar liefst 8%.

De zelfbewoningsplicht

Het is per gemeente verschillend of er een zelfbewoningsplicht geldt voor de woning die je koopt. Soms geldt deze opkoopbescherming alleen voor woningen in een bepaalde prijscategorie of gewilde buurt of de regel is dat je in de beginjaren de woning niet mag verhuren. De opkoopbescherming geldt niet voor verhuren aan familie of voor tijdelijke verhuur na minstens een jaar zelf in de woning gewoond te hebben.
Vraag ook zeker even na of de zelfbewoningsplicht niet in de nabije toekomst verandert in jouw gemeente. Vooralsnog geldt de landelijke mogelijkheid tot opkoopbescherming tot 2027. Je omzeilt de zelfbewoningsplicht door zelf in je nieuwe woning te gaan wonen en je oude woning te verhuren.

De nadelen

Beleggen in vastgoed kent uiteraard ook nadelen. We zetten er een aantal op een rijtje:
  • Verhuren kost tijd. Je administratie bijhouden, huurovereenkomsten opstellen, betrouwbare huurders zoeken, je verdiepen in de ingewikkelde regelgeving en het onderhoud bijhouden.
  • Verhuren kost geld, want een woning moet onderhouden worden of kan beschadigd raken. Vergeet daarnaast ook de gemeentelijke heffingen, verzekeringen etc. niet.
  • Je loopt het risico dat de woning leegstaat en je geen huurinkomsten hebt, terwijl de kosten zoals verzekeringen gewoon doorgaan.
  • Een huurder geniet huurbescherming , dus neem de tijd om een betrouwbare huurder te vinden.
Ben jij je bewust van alle risico’s en laat jij je niet tegenhouden door wat beren op de weg? Dan kun je de gok wagen en een aantal beleggingspanden kopen om financieel onafhankelijk te worden. Kijk ook zeker eens naar de andere mogelijkheden om te beleggen, zodat je jouw ideale beleggingsportefeuille samen kunt stellen. Want wie droomt er nu niet van een financieel onafhankelijk leven?
Delen met
Ook interessant