Australië heeft zijn grootste cocaïnevangst ooit te pakken, en dat op een zeiljacht waar de luxe eindigde bij de lading. 2340 kilo witte poeder met een flinke waarde, werd aan boord gevonden. Terwijl de smokkelaars koers zetten naar Queensland, gooide moeder natuur én hun gammele motor roet in het eten. Hun droom is als een baksteen naar de bodem van de zee gezonken.
De Australische politie beleefde dit weekend haar eigen moment van glorie toen ze een zeiljacht onderschepten met een straatwaarde van bijna 470 miljoen euro aan cocaïne aan boord. Elf mannen en twee minderjarigen dachten dat ze met hun ‘plezierjacht’ Queensland zouden bereiken, maar wegens wat onverwachte problemen ging dat nog niet helemaal door. Het jacht was volgens de politie niet zomaar een boot, maar een varende kluis vol witte magie, opgepikt vanaf een moederschip ergens op volle zee. Waar dat precies was? Dat is nog steeds niet bekend.
Wat wat zou hier nou mis kunnen zijn gegaan? Alles was zo mooi voorbereid en toch is dit plannetje flink de soep ingelopen. Je zou het bijna niet bedenken, maar de smokkelaars kregen motorpech. Het schip vond het wel effe mooi geweest, waardoor ze uren dobberend op zee doorbrachten. Alsof dat nog niet gênant genoeg was, ging hun eerdere poging om de lading binnen te halen ook al de mist in vanwege, jawel, materiaalpech. Deze heren hadden beter een cursus ‘zeilen voor beginners’ kunnen volgen in plaats van een poging te wagen de Australische cocaïnemarkt over te nemen.
De vangst maakt deel uit van Operation Orion, een internationale samenwerking tussen 62 landen die eerder dit jaar ook een nieuwe smokkelroute met onderzeeërs tussen Colombia en Australië blootlegde. Terwijl de concurrentie onder water opereert als hightech smokkelaars, bleven deze Australische amateurs steken bij een zeiljacht met kuren.
Nu riskeren ze levenslang, wat misschien wel hun grootste prestatie is in deze hele onderneming. De politie van Australië heeft in ieder geval een record op haar naam en deze zeilers kunnen hun droom van een luxeleven voorlopig vergeten. Tenzij de gevangenis een mooi uitzicht op zee biedt, natuurlijk.