Een hommage aan Nederlands grootste volkszanger: André Hazes

23 sep 2019, 18:00 Entertainment
opnamen in flint in amersfoort van programma over zanger andre hazes dat de tros bestanddeelnr 931 9555

Het is inmiddels alweer 15 jaar geleden dat Nederland zijn bekendste stem verloor. André Hazes is voor altijd in de harten van het Nederlandse publiek gebleven. Zijn muziek is nog steeds het eerste wat je hoort in de kroeg en elk jaar zingen duizenden mensen mee tijdens een uitverkocht Holland Zingt Hazes. We zijn met zijn allen dan ook nog steeds in de ban van André. Een waar icoon in de volksmuziek, die voor altijd aan de top zal staan.

opnamen in flint in amersfoort van programma over zanger andre hazes dat de tros bestanddeelnr 931 9549 680x1024

Amsterdam is Hazes

Wij staan vandaag stil bij het bijzondere leven van ons meest bekende/geliefde volkszanger. André Hazes overleed op 23 september, vandaag precies 15 jaar geleden, op 53-jarige leeftijd. Veel te jong natuurlijk. André was een echte Amsterdammer. Hij groeide op in de Amsterdamse wijk De Pijp en is zijn hele leven trotse inwoner geweest van onze hoofdstad. Met zijn iconische Amsterdamse accent zong André zijn nummers. Amsterdam was dan ook onderdeel van André en Hazes zal voor altijd onderdeel zijn van Amsterdam.

Het leven van Hazes

Als kleine jongen was Hazes al een zangtalentje. Op 5 mei 1959 werd dit talent dan ook waargenomen door Johnny Kraaijkamp sr., die kleine André op de Cuypmarkt had horen zingen. Kraaijkamp liet Hazes als kindersterretje optreden in het tv-programma AVRO’s weekendshow. Ook werd er een single uitgebracht, genaamd Droomship , maar de jonge Hazes brak niet door. Inmiddels is de kleine Hazes een volwassen man die al meerdere baantjes achter zijn naam heeft staan. Fabrieksarbeider, lichtmatroos, boekbinder, bloemenbesteller, fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, diskjockey, marktkoopman en kelner, niks was te veel voor André. Op 25-jarige leeftijd is Hazes werkzaam als barkeeper in café ‘De Krommerdt’ toen hij voor de tweede keer werd ontdekt. Ditmaal door Willy Alberti. Hij had het zingen inmiddels beschouwd als hobby, maar dit stond op het punt te veranderen.

De eerste hit

Zijn eerste succesplaat was een kerstlied. Er is een gezegde in de muziekwereld dat als je makkelijk geld wilt verdienen of doorbreken dat je een succesvolle kerstplaat moet maken. Dit deed André dan ook. Het nummer Eenzame Kerst werd zijn eerste hit. Het nummer steeg van de zestiende naar de eerste plek. De eerste nummer een hit. Zijn opvolgers Mamma en De Vlieger waren bescheiden succes, maar een ding was zeker. Het fenomeen Hazes was geboren.

De hits

In het jaar 1980 brak André echt door bij het grote publiek met het nummer Een beetje verliefd van zijn eerste studioalbum Gewoon André . Hierna volgde een reeks aan hitsingles. Nummers als Zij gelooft in mij, Ik leef mijn eigen leven, Zeg maar niets meer en Zij gelooft in mij zijn stuk voor stuk Nederlandse klassiekers. Het fenomeen André Hazes zal voor altijd worden beschouwd als Nederlandse muziekhistorie en dat is volkomen terecht. Wat ons betreft is Hazes zelfs echt Nederlands cultureel erfgoed.

opnamen in flint in amersfoort van programma over zanger andre hazes dat de tros bestanddeelnr 931 9555 1024x680

De gewone man

Boven alles was Hazes een buitengewoon gewoon man. Dit maakte hem voor zijn fans dan ook een absoluut icoon. Niks geen rare poespas of BN’er trekjes. Hij was niet die bekende man waarmee je niet kon praten, hij was juist die man in de kroeg die iedereen begroette. Hazes zei het zelf misschien wel als beste: “Ik ben geen chronische drinker. Ik ben een chronische gezeligheidsdrinker. Helaas is het bij mij elke dag gezellig.”

Voor altijd

Lange Frans rapte in zijn hit Het land van : “Kom uit het land waar André Hazes over honderd jaar in elk café nog steeds de baas is.” Dit lijkt dan ook realiteit, want 15 jaar na zijn dood is Hazes nog steeds te horen in elk café. Zijn muziek lijkt zelfs met het jaar weer populairder te worden. Met 910.000 streams per maand op Spotify is André zelfs een van de best beluisterde Nederlandse artiesten op dit moment. Hij gaat gewoon rustig de strijd aan met bands als Kensington en Chef Special. Ook is dit jaar de 9eeditie van Holland Zingt Hazes. Elk jaar is dit evenement weer uitverkocht en in totaal heeft dit evenement al meer dan 500.000 bezoekers getrokken. Voor altijd de koning van de kroeg!

Afscheid en nalatenschap

André werd op 27 september nog een laatste keer geëerd in een volle Arena. Er keken toen 6 miljoen mensen naar hoe Hazes in zijn kist op de middenstip nog één laatste keer werd toegezongen. André bedankt was dat jaar de achtste best bekeken tv-uitzending van het jaar. Alleen de wedstrijden van Oranje op het EK van 2004 hadden iets hogere kijkcijfers. Ook op de Albert Cuypermarkt werd een jaar later een standbeeld onthuld van de zanger. Op deze manier staat Hazes voor altijd op de plek waar het ooit allemaal begon. Naast zijn muziek en standbeeld wordt de nalatenschap van Hazes ook geëerd door zijn zoon André Hazes jr. en zijn dochter Roxeanne Hazes. Die ook allebei een succesvolle muziek carrière kennen. Bedankt voor alles André. Je muziek en persoonlijkheid zal voor altijd onderdeel zijn van Nederland en van ons leven.

677px standbeeld hazes
Delen met
Ook interessant