We kennen allemaal de momenten waarbij we jaloers naar iemands stralend blauwe ogen kijken en zich afvragen: Waarom kan ik dat niet hebben? Nou, tegenwoordig kan dat dus wél. Maar de vraag is: is het het risico waard? Want voor wie dacht dat dit gewoon een kwestie was van een paar gekleurde lenzen, het blijkt dus veel extremer – en gevaarlijker – te kunnen.
Van veneers naar BBL’s, steeds meer mensen kiezen ervoor om aan zichzelf te sleutelen. Maar sinds kort hebben we er een nieuwe trend bij: lichte ogen. Wat begon als het dragen van gekleurde contactlenzen, eindigde in een permanente ingreep: keratopigmentatie. Dit klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is een chirurgische procedure waarbij pigment in de cornea van het oog wordt ingebracht, waardoor de originele kleur van je iris permanent verdwijnt.
De procedure lijkt misschien simpel: in plaats van met een tattoo-artiest naar de huid, wordt het pigment in de oogbol geïnjecteerd. Maar de risico’s zijn niet te onderschatten. Volgens de American Academy of Ophthalmology kan het leiden tot ernstige complicaties zoals gezichtsverlies, infecties, verhoogde oogdruk (wat kan leiden tot glaucoom) en zelfs blindheid. En het is niet alleen een tijdelijke kwestie – eenmaal gedaan, kun je er niet meer van terugkomen.
Natuurlijk zijn er alternatieven. Gekleurde lenzen zijn al decennialang populair en veilig, mits goed voorgeschreven. En ja, er is altijd de optie om gewoon blij te zijn met wat je hebt. Want het is niet de moeite om je ogen blauw te willen hebben als je jezelf in ruil daarvoor levenslang moet beschermen tegen ernstige complicaties.
Wat maakt deze ingreep dan zo verleidelijk? Volgens sommige chirurgen is het simpel: het is kunst. De veranderingen die je kunt aanbrengen, zijn onmiskenbaar indrukwekkend. Maar moet je het risico nemen om je gezondheid voor schoonheid op het spel te zetten? Of is het genoeg om je ogen gewoon een keer te knipperen en tevreden te zijn met wat je hebt?
Dus mannen, als je ooit overweegt je ogen te veranderen, denk dan goed na. Die lichte ogen? Die kunnen net zo goed een wolk voor je zicht worden. Zorg ervoor dat je weet wat je doet – het kan oogverblindend zijn… maar misschien niet op de manier die je had gehoopt.