Alex de Sain is een sportman in hart en nieren die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Al jaren was hij geïnteresseerd in extreme sports en uiteindelijk ontdekte hij suppen. De sport op een oplaasbare surfplank staat ook wel bekend als peddelsurfen en veroverde al snel zijn hart. Nu staat hij als eerste Nederlander aan het begin van de zwaarste zeerace ter wereld. Namelijk de R2AK oftewel Race to Alaska die op 3 juni van start gaat vanaf Port Townsend in Amerika. Wij spraken met de durfal over zijn motivatie, bizarre uitrusting en hoe om te gaan met bloeddorstige grizzlyberen die zijn pad kruisen.
De liefde voor suppen is zo groot dat het voor de Sain als een verslaving is geworden vertelt hij al snel. Hoe komt dat? “Het is het avontuur. Niet weten wat er om de hoek gebeurt en de nieuwsgierigheid hoe ver je kan gaan. Een momentje voor jezelf is het ook, waar je alleen bent met je gedachtes. Sinds ik bepaalde dingen heb bereikt wil je ook steeds kijken hoe je nóg verder kan gaan.” Zo voltooide hij vorig jaar nog in totaal 2000 kilometer door de Canadese natuur op een SUP board. “Uiteindelijk ben ik toen geselecteerd voor deze race in Alaska die twintig dagen duurt.”
Wat gaat Alex allemaal tegenkomen op zijn avontuur? De natuur in Alaska is namelijk bomvol met wilde dieren. “Deze race ga ik absoluut orka’s en walvissen tegenkomen en aan land waarschijnlijk grizzlyberen.” Dat is dan ook één van de gevaren waar de sportman deze race tegenaan kan lopen. Om te voorkomen dat een beer zijn eten steelt terwijl hij slaapt heeft hij dan ook een soort koebel aan zijn proviand bevestigd. Als dat niet helpt weet De Sain zich hopelijk alsnog te redden “Ik heb beerspray bij me. Dat ben je verplicht en kan je alleen in Amerika kopen. Als ik oog in oog sta met een beer moet ik zo snel mogelijk gaan schreeuwen en het dier proberen te verjagen met mijn stem. Berenspray is dan mijn laatste optie. Gelukkig heb ik dat nog nooit mee hoeven maken.”
Zo’n avontuur vergt natuurlijk een lange voorbereiding. Alex de Sain is dan ook al een jaar bezig met het plannen voor deze wedstrijd. Ter voorbereiding van de races heeft hij al jarenlang een ritueel. “In de ochtend begin ik altijd met Yoga om mijn spieren los te gooien. Als je wil groeien dan moet je ook stretchen en de flexibiliteit in je lichaam krijgen. Daarna doe ik een uurtje met hoge intensiteit trainen. Vervolgens is het ’s avonds een beetje roeien en peddelen binnen. Uiteindelijk dan nog 1 uurtje cardio. Zo train ik al jaren 4 uur per dag. Ook heb ik de laatste maanden les gehad van een Nederlandse legende: Henk de Velde. Hij heeft zeven keer de wereld rondgevaren en mij veel getraind. Daarom ben ik er fysiek en mentaal klaar voor.”
Wat motiveert iemand eigenlijk om zo’n hachelijk avontuur aan te gaan? Naast de sportieve uitdaging strijdt Alex de Sain ook voor een nobel doel: zwerfplastic. Zo legt hij uit: “Waar ik ook ter wereld aan het surfen ben kom ik plastic tegen. Dat is dan voornamelijk single use plastic. De natuur is toch onze speeltuin en we moeten er zuinig mee zijn. Natuurlijk ga ik niet in mijn eentje de wereld veranderen, maar zo hoop ik mijn steentje bij te dragen.” Ook in de meest afgelegen gebieden komt hij afval tegen. De Sain vervolgt: “Helaas is het bijna nergens meer zo dat je er als eerste mens bent, dus overal zie je wel de sporen van wat mensen achterlaten.”
Tegen wat voor uitdagingen zal hij oplopen? “De eerste paar dagen zal het nog wel gaan. Wat ik uit mijn vorige wedstrijd wist is dat je na de zevende dag erg emotioneel begon te worden. Dan is het kwestie van blijven denken waarom je dit doet. Dat het voor 20 dagen is maakt het wel zwaarder.” Ook zal hij te kampen hebben met de snijdende kou in Alaska. Hoe bereidt hij zich hierop voor? “Zolang je niet in het water valt is het nog te doen. Ook heb ik er goed voor getraind en heb ik speciale kleding. Vanwege de grote temperatuurverschillen zijn dat heel veel laagjes zodat ik kan omkleden.” Dankzij zijn ervaring met eerdere races weet hij echter wat hem te wachten staat. Zo wordt Alex de Sain elk jaar weer een stukje wijzer. “Ook met deze wedstrijd zal ik weer veel leren voor de volgende keer.” Wat is zijn grootste angst? “Wat twintig dagen in het water met mijn lichaam doet. Als je 20 dagen natte voeten krijgt dan valt het vel van je botten. Andere uitdagingen zijn de weersomstandigheden en boomstronken die je ’s nachts over het hoofd ziet.”
Zo’n race vergt natuurlijk ook flink wat bagage om te overleven. Alex stuurde ons dan ook het onderstaande filmpje waarin hij al zijn spullen voor het avontuur inpakt. Zijn bewapening bestaat onder andere uit een SPOT. Dit is een apparaatje dat als een soort knop dient om de kustwacht in te schakelen in geval van nood. Daarnaast heeft hij 50 liter water bij zich, voor 20 dagen aan eten en een tent met slaapzak. Natuurlijk heeft hij ook gedacht aan wat afleiding. “Voor de stille uurtjes heb ik heel wat podcasts gedownload, haha!” Zijn eten is opgedroogd en door er water aan toe te voegen verandert het in een maaltijd. “De calorieën die ik ga verbranden zal ik echter nooit kunnen bijeten. Ik verbrand ongeveer 20.000 calorieën per dag en als je dat zou eten zou je heel misselijk worden.”
Tot slot, hoe groot schat hij de kans dat hij deze race gaat voltooien? “Ik denk dat iedereen die eraan meedoet al een winnaar is. Daarom ga ik 120% geven en we spreken elkaar daarna! Mocht ik bijvoorbeeld de laatste 100 kilometer met een dag te laat aankomen dan ben ik wel zo sportief om hem alsnog te voltooien.” Ook als het misloopt blijft Alex altijd overal het positieve van inzien, zo besluit hij met een lach: “Als ik het niet haal omdat mijn board breekt heb ik in ieder geval weer een mooi verhaal om te vertellen hoe ik ben gered. Dat zal dan ook wel weer een avontuur worden!”