De verkiezingen komen steeds dichterbij en we zien door al die bomen van partijen, kandidaten en hun campagnes het bos haast niet meer. Toch moeten we op 17 maart in het stemhokje wel onze keuze kenbaar maken met het rode potloodje. Maar of we nou zo blij zijn met de opties? Landelijke verkiezingen
We kunnen er niet meer omheen deze dagen. Overal hangen posters van politieke partijen en ook op de TV en radio worden we doodgegooid met campagnespotjes. De verkiezingen leven nu misschien wel meer dan ooit, óók onder studenten. Het studentenplatform StudeerSnel hield een
enquête omtrent de verkiezingen onder 600 studenten. Hieruit bleek dat maar liefst 91% van hen uit hun studentenhok kruipt om richting het stemlokaal te gaan.
Maar hoe zouden de verkiezingen eruit zien als studenten het voor het zeggen hadden? Wie zou er dan in de Tweede Kamer terechtkomen en wie krijgt de eervolle last van minister-president op zijn of haar schouders? Ook dat zocht StudeerSnel voor je uit middels een aantal luchtige vragen aan de studenten die meededen in het onderzoek. Met welke politici zouden zij wel een borrel drinken? Wie vinden ze het meest irritant? En welke BN'er zou volgens hen de beste minister-president kunnen zijn?
BN'ers aan de macht
Boos-presentator Tim Hofman wordt verreweg het vaakste genoemd door studenten om de taak van Rutte over te nemen, maar ook Arjen Lubach en Eva Jinek komen vaak naar boven drijven. Zie hieronder welke andere BN'ers volgens de studenten wel op het stoeltje van Mark Rutte mogen plaatsnemen;
- Tim Hofman
- Arjen Lubach
- Eva Jinek
- Johan Derksen
- Humberto Tan
- Sander Schimmelpenninck
- Bram Krikke
- Ali B.
Volgens StudeerSnel CEO Marnix Broer is de keuze voor de top-3 niet zo gek: "Zij zijn alle drie sociaal geëngageerd en stellen regelmatig kwesties aan de kaak. Het zijn bovendien personen die jongeren aanspreken. Maar eerlijk is eerlijk, het merendeel van de studenten geeft aan deze taak vooral aan de echte deskundigen over te laten en vooral geen bekende Nederlanders naar voren te willen schuiven."
Pilsie doen?
Op de vraag met wie van die deskundigen zij dan wel eens een borrel zouden willen drinken, antwoord het merendeel van de studenten met Mark Rutte. Maar liefst 41% zou wel eens met hem een pilsje willen pakken in de kroeg. Jesse Klaver komt met een flinke achterstand op een tweede plek met 27% en Hugo de Jonge pakt de laatste plek op het erepodium met 23%. Wederom best een logisch rijtje volgens Marnix: "Ook dit zijn begrijpelijke keuzes, want vooral Rutte en De Jonge zijn de politici die het meest in het nieuws zijn geweest dit jaar. Ik kan mij voorstellen dat veel studenten benieuwd zijn naar de persoonlijke kanten van hun verhaal."
Tot slot werd er nog gevraagd welke politicus de studenten het meest irritant vonden. Niemand minder dan Thierry Baudet spant de kroon met maar liefst 54% van de stemmen. Hij mag dus de award voor meest irritante politicus mee naar huis nemen. Wij denken dat 'ie allang blij mag zijn dat hij überhaupt iets gewonnen heeft. Geert Wilders volgt als tweede, met 35% en een ietwat verrassende derde plaats gaat naar Jesse Klaver met 25%. De studentenverkiezing is natuurlijk erg grappig, maar we moeten nog even afwachten tot we weten wie de echte verkiezingen gaat winnen. Vergeet dus zeker niet om je stembiljet mee te nemen op 17 maart, als je het ene hokkie inruilt voor het andere.