Door corona zitten we al meer dan een jaar als papzakjes op de bank. Althans, wij dan. Er zijn natuurlijk ook een hoop sportievelingen die creatieve oplossingen bedenken om toch lekker te kunnen bewegen. Een thuisgym bijvoorbeeld, waarin je lekker je gang kan gaan met al je eigen apparatuur . Maar wat heb je daar allemaal voor nodig, waar vind je al die spullen en waar begin je dan? Geen nood, wij helpen je uit de brand.
Het startpunt voor elke thuisgym, is de plek waar je je mini sportschool op wilt gaan bouwen. Je hebt namelijk wel ruimte nodig om je spullen kwijt te kunnen. Het klinkt misschien zo ontzettend eenvoudig, maar zonder ruimte kom je niet ver. Het opbouwen van een hele thuisgym met verschillende soorten apparatuur in een studentenkamer van 7 m2 wordt namelijk een flinke opgave, zeker aangezien er nog andere meubels in staan. Het is trouwens ook niet zo dat je een mega landhuis nodig hebt waar je met gemak in kan verdwalen, helemaal niet zelfs. Zolang je je fitnessmatje maar fatsoenlijk uit kan rollen zit je goed. Een plekkie van 3 bij 3 meter volstaat dus, mits je geen claustrofobie hebt.
Als je een geschikte ruimte gevonden hebt, is het tijd om deze vol te stouwen met fitnessapparatuur. Hier heb je natuurlijk wel een zakcentje voor nodig, want ze komen niet zomaar uit de lucht vallen. Gelukkig maar, anders hadden we met een hersenschudding, of erger, richting het ziekenhuis gekund om daar vervolgens ook weer in een bed te belanden. Kun je weer niet sporten. Punt van dit verhaal; je hebt dus geld nodig om je bezemkast te vullen met fitnessapparatuur. Goedkoop is duurkoop zegt het gezegde en dat klopt in dit geval als een bus. Ja, je bent misschien wat meer geld kwijt, maar geloof ons, op de lange termijn ben je veel goedkoper uit. Plus je bent verzekerd van kwalitatief betere apparatuur. Anders had je misschien alsnog richting het ziekenhuis gekund. Gewoon gelijk wat meer spenden dus.
Je hebt de ruimte gefixt en ook je bankrekening staat inmiddels op springen. Waar ga je je geld dan aan uitgeven? Laten we beginnen met een lekker setje dumbbells. Deze kunnen echt niet ontbreken, omdat ze het hoofdingrediënt zijn van veel verschillende oefeningen. Je hebt meerdere soorten, waaronder gefixeerde dumbbells met een vast gewicht. Die zijn echter misschien niet de beste keuze, omdat je dan nooit van gewicht kan wisselen. Als je dan toch met biljetten gaat smijten, koop dan twee kleine halterstangen waar je naar eigen behoefte halterschijven aan kan hangen. Je kunt dan namelijk zelf bepalen welk gewicht je eraan hangt, waardoor je een stuk flexibeler bent in je oefeningen.
Een trainingsbank is ook weer zo'n onmisbaar stuk metaal wat echt in je thuisgym moet staan. Je kan de bank platleggen, voor bijvoorbeeld bankdrukken, of juist schuin zetten waardoor je er ook zittend oefeningen mee kan doen. Let er wel op dat de bank die je aanschaft niet zo'n krakkemikkig ding is die eigenlijk richting de stort moet. Stabiliteit is key en je moet de leuning in ten minste drie standen (30, 45 & 90 graden) kunnen verstellen. Ook de zitting moet verstelbaar zijn, zodat je de bank in de ideale zitpositie kan zetten. Daarnaast zijn wieltjes ook echt een must, want no way dat jij sterk genoeg bent om dat ding je huis in te tillen. Je bent immers bezig een gym op te bouwen om die spierballen effe op te pompen.
Een andere must-have voor je eigen thuisgym is een halter. Je kunt het beste investeren in een halterset. Daarin zit zowel de stang als de halterschijven. Dan kom je uit op een totaalgewicht van 140 kg, 20 kg voor de stang en 120 kg aan schijven. Voor zwaardere oefeningen heb je dan wel veel schijven aan je stang hangen, wat de balans niet perse bevorderd. Bovendien zit je waarschijnlijk zo op die max van 140 kg, waardoor je transformatie tot hulk stagneert. Je kan natuurlijk wel zat oefeningen uitvoeren, zoals deadliften, voorslaan en schouderdrukken, maar je kan ook gelijk investeren in een extra set schijven. Je kunt kiezen voor een set van 20 of 25 kg, maar je kan ook meteen de sprong wagen en gaan voor een set schijven van 40 kg. Dan ben je er zeker van dat je effe vooruit kan. Wel zo praktisch natuurlijk.