Word je al moe als je eraan denkt de hele vakantie lui op een strandbedje te moeten doorbrengen? En kun je niets ergers bedenken dan de hele vakantie stad na stad te moeten bezichtigen en elke willekeurige bezienswaardigheid op de gevoelige plaat vast te moeten leggen? Als jij iemand bent die pas rust vindt tijdens zijn vakantie als hij iets heeft gedaan wat zijn bloed doet stromen en die opwindende stoot adrenaline geeft, of het nu gaat om bungeejumpen in Nieuw-Zeeland, haaienduiken in Australië of een trekking op de Mount Everest in Nepal.
Heb je nog meer inspiratie nodig? Lees dan gauw verder of er iets voor je tussen zit.
Queenstown, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, wordt niet voor niets de “adrenalinehoofdstad van de wereld” genoemd, want er zijn in deze stad tal van activiteiten ter land, ter zee en in de lucht te doen, die je, ook al is het maar even, je honger naar adrenaline kunnen stillen.
Wat je hier zeker moet uitproberen, is bungeejumpen. Moet je misschien alleen geen last van hoogtevrees hebben, anders wordt het toch knap lastig. Je kunt hier in Queenstown drie verschillende sprongen maken. Bij de eerste commerciële bungeejumplocatie ter wereld de Kawarau Bridge, kun je een sprong maken van maar liefst 43 meter. Niet hoog genoeg? Je kunt er ook voor kiezen om een freestylesprong van 47 meter te maken op de welbekende Ledge bij de Queenstown Gondola. Voor wie dit echt allemaal kinderspel is, kan een sprong maken bij de Nevis Bungee, een sprong van ruim 134 meter met een vrije val van ruim 8,5 seconden. Heb je er nu nog niet genoeg van gehad? Waarom probeer je dan niet de grootste katapult ter wereld uit in de Nevis Valley, waar je 150 meter over de Nevis Valley wordt geschoten en je wind door je haren voelt gaan terwijl je in 1,5 seconde snelheden van 100 km per uur bereikt.
Ben je meer van het schommelen? Geen zorgen, daar is aan gedacht. Je kunt bij de Shotover Canyon Swing naar hartenlust schommelen op wel 109 meter hoogte. Je kunt er voor kiezen om zelf te springen, of dit door het personeel te laten doen, die je allerlei manieren kunnen laten zien hoe je de perfecte sprong kunt maken voor dat ene fotowaardige momentje.
Snowboarden? Nee, volcanoboarding. En ja, het is precies zoals het klinkt: op een soort houten slee langs de zijkant van de vulkaan naar beneden glijden. Als dit je als muziek in de oren klinkt, maak dan zeker eens een reis naar Nicaragua. Volcanoboarding kun je doen in de buurt van de Nicaraguaanse stad León, op de Cerro Negro, een 728m hoge actieve! (ja, actieve) vulkaan. Je kunt uitstapjes boeken naar deze vulkaan voor slechts 30 dollar (omgerekend 27 euro) vanuit verschillende hostels in de buurt. Je krijgt een beschermend pak mee en een soort houten slee, wandelt zo hoog als je durft de vulkaan op en glijdt dan zittend (of als je durft, staand) naar beneden. Je kunt het natuurlijk rustig aan doen, maar als je volcanoboarding in al zijn glorie wilt ervaren, is snel die vulkaan afgaan natuurlijk veel leuker. Sommige mensen hebben zelfs snelheden bereikt van wel 80 km per uur. Klinkt goed? Voeg het dan maar eens snel toe aan je bucketlist!
Laat je je snel bang maken, dan is dit misschien wat minder geschikt voor je, maar voor de daredevils onder ons er is waarschijnlijk niets zo opwindend als oog in oog staan met een van de gevaarlijkste roofdieren van de oceaan. In het zuiden van Australië zijn er verschillende bedrijven die je dicht bij een van de gevaarlijkste moordenaars in de natuur laten komen: de grote witte haai. Er zijn natuurlijk ook minder gevaarlijke opties, maar voor wie het gevaar niet schuwt, kan een duikuitrusting aanschaffen, zich in een kooi laten opsluiten en naar de bodem van de oceaan afdalen. Dit gebeurt meestal in een georganiseerde omgeving, en ook niet onbelangrijk om erbij te vermelden: voor dit soort duiken heb je vaak wel een Open Water-duikkwalificatie nodig, waarmee je gecertificeerd bent om in open water te duiken.
Heeft dit je niet afgeschrikt? Waar wacht je dan nog op? Wel moet je niet vergeten om voor vertrek eventjes een visum voor Australië aan te vragen , omdat deze namelijk verplicht is om het land in te mogen reizen. Hiervoor hoef je gelukkig geen ingewikkelde visumprocedures te doorlopen, maar kun je het visum eenvoudig online aanvragen . Dit is vaak zelfs al binnen enkele minuten gefixed. Met een beetje geluk heb je het visum vaak dan al binnen vijf dagen binnen. Kind kan de was doen toch?
Nu denk je misschien: wat geeft bergbeklimmen nu voor een adrenalinekick? Nou daar kom je denk ik snel genoeg achter als je even verder leest. Het beklimmen van deze berg in het noordoosten van China wordt namelijk gezien als een van de gevaarlijkste klimtochten ter wereld. Dat is misschien een van de redenen waarom deze klimtocht thuishoort op de bucketlist van elke adrenalinejunkie.
Iedereen met een beetje bovenwereldse overmoedigheid zou tijdens deze klim al peentjes gaan zweten. Denk: het pad bestaat uit een aantal gladde trappen en een aantal wankelend uitziende plankjes tegen de rotswand aangetimmerd. En nee er is ook geen vangnet. Misschien wel iets om twee keer over na te denken als je deze 1,734 m hoge berg gaat beklimmen. Had ik je al verteld dat de wandelpaden tweerichtingsverkeer zijn?
De Mount Everest is misschien wel een van die plekken ter wereld waar je als adrenalinejunkie in ieder geval een keer in je leven moet zijn geweest. Of je de berg nu van een afstandje wilt bekijken of de uitdaging wilt aangaan om deze bergreus te beklimmen, er is van alles mogelijk.
Maar waarom een berg beklimmen als je deze ook van bovenaf kunt bekijken? Zo dachten er meer mensen over. Skydiven boven de Mount Everest wordt door sommigen bestempeld als een van de meest bijzondere skydivebestemmingen, en laten we eerlijk zijn: daar hoef je toch niet over te twijfelen? Je kunt skydiven vanuit Nepal, waar je op maart liefst 9000 meter, ongeveer 150 meter boven de top van de Mount Everest uit het vliegtuig springt. Na een vrije val van ongeveer een minuut en een 10-minuten durende glijvlucht met een parachute land je in het Mount Everest Base Camp. Hebben we je al overgehaald?