5 supertips van de pro's om je droombaan te scoren

22 dec 2019, 17:00 Entertainment
job apply
Een sollicitatiegesprek is misschien wel de belangrijkste stap op weg naar je droombaan. Velen gaan er met zweethandjes naartoe. Marc Derby en Nadir Mea, hebben als oprichters van het populaire vacatureplatform Vacature Via al veel mensen aan hun droombaan geholpen in de creatieve sector. Zij weten maar al te goed hoe het sollicitatieproces van zowel de werkgevers- als sollicitantkant werkt. Hier een aantal handige tips van Marc en Nadir op een rijtje zodat je goed voorbereid het eerste gesprek in gaat.

1. Wees voorbereid!

Neem van tevoren nog een keer goed je CV door en probeer je te bedenken wat men eventueel zou kunnen vragen wat betreft je opleidingen en/of werkgeschiedenis. Hoe lang heb je ergens exact gewerkt en waarom ben je daar weggegaan? Wat vond je wel/niet leuk aan dat werk? Wees je bewust van alle informatie die je in je CV hebt gezet, zodat je goed voorbereid kunt reageren als je gesprekspartner een detail wil bespreken. Zorg tegelijkertijd dat je je inleest in het bedrijf waar je solliciteert; check de website, social mediakanalen en eventueel de LinkedIn van de persoon waarmee je een gesprek hebt. Zorg tot slot dat je de functie waar je op solliciteert zo goed mogelijk hebt doorgrond; lees de vacaturetekst dus ter voorbereiding nog een keer goed door. Misschien heb je er zelfs wel vragen over, alleen maar beter!

2. Op je gemak zijn is iets anders dan je ‘thuis’ voelen.

Kom niet het bedrijf binnen alsof het jouw tweede huis is. Het is zeker niet verkeerd om je op je gemak te voelen, maar de werkgever begroeten met bijvoorbeeld een knuffel gaat net een tikkeltje te ver. Aan de andere kant moet je ook niet onzeker of angstig het pand betreden, het is geen rechtbank. Probeer een goede balans te vinden tussen deze twee en wees de meest natuurlijke versie van jezelf. Straal in elk geval vanaf de eerste kennismaking positiviteit uit; je hoeft zeker geen mop te vertellen, maar een fris en enigszins vrolijk voorkomen is belangrijk. Laat zien dat je er zin in hebt, en dat jij het type persoon bent die ze elke dag wel om zich heen willen hebben.

3. Zenuwachtig zijn is geen ramp!

Er zijn écht ergere dingen dan zenuwen tijdens een belangrijk gesprek. Je bent heus niet de enige kandidaat die gespannen is. Gezonde spanning is zelfs helemaal prima; het laat zien dat dit echt iets voor jou betekent. Mocht je toch merken dat de zenuwen echt een rol spelen tijdens je sollicitatiegesprek (je praat bijvoorbeeld minder makkelijk dan normaal), benoem dat dan gewoon. Daarmee laat je ook een stukje eerlijkheid zien, wat vaak wordt gewaardeerd en karakter toont. Bedenk ook dat ze je hebben uitgenodigd op basis van je CV en motivatie. Dat verknal je echt niet zomaar door ongemakkelijke spanning. Let (eventueel ter compensatie) dan ook op je fysieke uitstraling. Sommige mensen stralen als gevolg van hun lichaamstaal heel duidelijk uit dat ze nerveus zijn. Bijvoorbeeld door hun gezichtsuitdrukking of het druk zijn met de handen. Probeer te ontspannen in je gezicht, kijk je gesprekpartners aan en kijk zo min mogelijk weg. Zo laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt. Leg je handen op de armleuning van je stoel of, nog beter, voor je op de tafel en laat ze daar rusten. Dit straalt betrouwbaarheid uit, net als de vingertoppen van je handen tegen elkaar laten rusten. Niet voor niets wordt dit vaak door politici toegepast. Dit kun je prima thuis of in een andere setting oefenen.

4. Wie ben jij?

Een vraag die vaak wordt gesteld is ‘Vertel eens wat over jezelf?’. Deze vraag is erg breed. Het kan zijn dat het hierdoor een beetje voelt alsof je in het diepe wordt gegooid, waardoor je automatisch houvast zoekt aan je CV maar dat kun je beter niet doen. Som niet netjes al je werkervaring op, dit heeft je gesprekspartner namelijk zelf al kunen lezen in je CV. De persoon aan de andere kant van de tafel wil jou als het goed is écht leren kennen en kijken of jij binnen het team past. Vertel daarom bijvoorbeeld waar je energie van krijgt of wat je leuk vindt om te doen. Verval daarbij niet in het vertellen van je hele levensverhaal; bereid een korte pitch voor van één tot twee minuten waarin je met name over je ambities en kwaliteiten vertelt. Zorg ervoor dat de pitch aansluit bij de functie en bij het bedrijf.

5. Zwaktes, nee die heb ik niet!

Het komt vaak voor dat er naar je minpunten wordt gevraagd. Je antwoord geeft prijs hoe communicatief vaardig en zelfbewust je bent. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een eigenschap van jezelf te noemen die zowel goed als slecht kan worden gevonden. ‘ Ik ben een perfectionist ’, is hier zo’n voorbeeld van. Niet slim! Geen één werkgever zit namelijk op zo’n soort ‘middle of the road’ antwoord te wachten. Niemand is perfect en het komt juist sterk over als jij bewust bent van jouw zwaktes. Je verdient extra bonuspunten door erbij te vertellen hoe je van plan bent aan deze zwaktes te werken.

Al met al.

Wees jezelf en zorg in je voorbereiding voor zelfbewustzijn. Het is goed om ook te weten wat je mindere punten zijn. Mocht dit ter sprake komen, en je kan aantonen hoe je dit onder controle hebt, dan heb je ze automatisch omgezet in een krachtig voorkomen. Andere sollicitanten zullen ook in het vacatureprofiel passen, maak vooral goed duidelijk wat nou net jou de ideale kandidaat maakt. Niet alleen door vragen te beantwoorden, maar ook zeker door ze te stellen: je moet er immers ook achter komen of je je daadwerkelijk op de plek bevindt waar je graag wil werken; jouw droombaan. In die zin heeft de (toekomstige) werkgever ook iets 'te bewijzen'.
Check of jouw droombaan al online staat op www.vacaturevia.nl
Delen met
Ook interessant