Alles wat je moet weten over de eerste testdag van Max Verstappen

redactie 19 Feb 2019 Entertainment

Zo, de eerste testdag zit er weer op en we kunnen tevreden zijn. Max Verstappen besloot gisteren dat het na 128 rondjes in zijn nieuwe auto op het circuit in Barcelona wel mooi was geweest. Hiermee haalde hij een vierde tijd op de ranglijst. Daarbij moet wel gezegd worden dat het vooral gaat om het analyseren van de data en het testen van de auto. Niet per se om het klokken van de beste tijd. Al kunnen we ons voorstellen dat het wel een leuke bijkomstigheid is.

Circuit de Catalunya was het podium voor alle raceteams die hun nieuwe bolides aan grondige tests wilde onderwerpen. Al vroeg in de ochtend reden de eerste coureurs over de baan. Ook Max in zijn nieuwe RB15. Tijdens de ochtendsessie reed hij al 52 rondes en in de middag kwamen daar nog 76 laps bovenop. Daarmee was hij één van de vier coureurs die meer dan 100 rondes gereden heeft. Met als lijstaanvoerder Vettel, die er pas na 169 genoeg van had. De Nederlander is wel te spreken over de nieuwe auto. Hij voelde ‘redelijk oké’ aan. ‘Er zijn zeker nog veel dingen om te verbeteren, maar ik denk dat alle teams dat wel hebben’, vertelde hij aan NU.nl.

Williams ontbreekt op eerste testdag

Een echt lekker begin van het Formule 1 seizoen is dit natuurlijk niet van het Britse team Williams. Ze wisten hun nieuwe auto, de FW42, net niet op tijd af te krijgen om mee te doen met de eerste testdag. Wordt Williams weer het team dat overal maar achteraan zal hobbelen? Met het beste personeel wat is vertrokken en twee nieuwe coureurs hebben we niet erg goeie hoop voor het team.

Resultaten

Zoals eerder gezegd is dit niet per se waar het om draait, maar voor wat het waard is willen we jullie de resultaten niet onthouden. Vettel eindigde met zijn Ferrari op een eerste plaats met een tijd van 1.18,161. Carlos Sainz van McLaren klokte een tijd van 1.18,558 en de verrassende derde is afkomstig van het Haas F1 Team. Grosjean wist Max net voor te zijn en pakte de bronzen medaille. Als die werd uitgedeeld natuurlijk. Ook al gaat het niet om het eremetaal, voor underdog Haas is dit natuurlijk een veelbelovend begin.

Olav Mol

Volgens  de bekendste F1-journalist van ons land is Max tevreden.  “Het was voor Red Bull en Max Verstappen een dag die uiteindelijk heel goed verlopen is. Als je kijkt naar wat Toro Rosso en Honda in Red Bull gedaan hebben, uiteindelijk reden ze 205 ronden in totaal. Dat is heel veel voor de allereerste dag”, zei hij in Peptalk. Een van de opvallende veranderingen die de motorwissel heeft opgeleverd is het geluid. “Die klinkt heel anders dan de Renault-motor van vorig jaar. We zijn er nog niet achter of ze bijvoorbeeld, in technische termen, de ontstekingsvolgorde hebben veranderd ten opzichte van andere teams of dat er wellicht cilinders uitgeschakeld worden tijdens het afremmen.” Het is natuurlijk nog een eerste testdag, dus volgens Olav was de RB15 nog lang niet op full power. “Of die al op vol vermogen staat weten we niet, maar het belangrijkste is nu niet direct de topsnelheid of de rondetijd. Dat is het checken van alle systemen en verzamelen van zoveel mogelijk data. Ze zijn nu gewoon bezig met rijden, rijden en rijden. Naar de rondetijden gaan ze wellicht pas in de tweede week kijken.”

 

NU.nl

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de eerste testdag van Max Verstappen
Sluiten